10 gewoontes van mensen die goed zijn in sparen

6. Maak sparen je prioriteit

Wees eerlijk: wat is het eerste dat je doet nadat je loon hebt gehad? Ga jij de stad in om te shoppen of betaal je meteen rekeningen en zet je geld opzij? Dat laatste is wat mensen die goed kunnen sparen doen. Zet nadat je loon (of ander inkomen) hebt gekregen meteen het bedrag opzij dat je tijdens het maken van een budget hebt bepaald. Pin ook meteen het boodschappengeld voor de komende maand. Het geld dat overblijft mag je gebruiken voor iets leuks of kun je ook weer opsparen.

7. Let op de kleintjes

Een koffietje hier, een ijsje daar, het is tenslotte maar een euro of twee. Let wel op, want al deze euro’s gaan optellen! Schrijf ook dit soort kleine uitgaves op in je budget om te kijken waar je geld heengaat. Vaak zijn de kleine dingen juist de dingen waar je op kunt besparen.

8. Aanbieding

Als je wilt sparen is het handig om op de aanbiedingen te letten. Koop goedkoop in, maar laat je niet verleiden om spullen te kopen die je niet nodig hebt. Is je standaard tandpasta 1+1 gratis? Meenemen. Dure smoothies die je anders ook niet zou kopen? Laten staan. Wees slim en let op de aanbiedingen.

9. Pas je aan

Er zijn veel dingen in het leven waardoor je financiële situatie ineens verandert, door het veranderen van een baan, een scheiding of ziekte. Evalueer je budget wanneer er een grote verandering heeft plaatsgevonden in je leven, of die nu positief of negatief is.

10. Spaarpot

Hoeveel geld je eigenlijk moet sparen, ligt aan je eigen doelen. Slimme spaarders zorgen ervoor dat ze drie tot zes maanden vooruit kunnen met hun spaargeld, dus drie tot zes keer je maandelijkse uitgaves. Dat is best veel! Maar denk eens na, als je geen spaargeld hebt en je wordt ontslagen of je hebt ineens autopech, dan heb je totaal geen reserve om dit op te vangen. Begin dus vandaag nog met sparen…

Pagina 2/2

Lees ook: Deze simpele huishoudtip kan je 100 euro per jaar besparen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels