Glad op de weg? Zó ga je veilig op pad

Veilig met fiets en auto in sneeuw glad

Veilig van A naar B met de auto of de fiets

December is aangebroken, en de temperaturen dalen. In Nederland kan dit maar 1 ding betekenen: sneeuw. Terwijl de strooiwagens hun best doen om de wegen begaanbaar te houden, blijft het vaak verraderlijk glad. Ga jij de sneeuw trotseren op de fiets of met de auto? Met deze tips voorkom je een gevaarlijke glijpartij.

Goede banden

Wanneer je met de auto op pad gaat, is het natuurlijk essentieel dat je banden in orde zijn. Laat daarom elk najaar winterbanden onder je auto zetten. Winterbanden hebben een speciaal profiel, waardoor sneeuw en water makkelijk afgevoerd worden. Hierdoor heb je meer grip op de weg. Daarnaast is het enorm belangrijk dat de bandenspanning in orde is. Ook hiermee heb je meer grip en stabiliteit.

Houd afstand

In deze barre weersomstandigheden is het belangrijk dat je goed kunt reageren op onverwachte situaties. Gladde wegen vergroten de remweg, dus zorg ervoor dat je genoeg ruimte laat tussen jouw voertuig en degene voor je. Dit geeft niet alleen meer reactietijd bij onverwachte situaties, maar vermindert ook het risico op een aanrijding. Als vuistregel kun je nemen: halveer je snelheid, verdubbel je afstand.

Rij soepel en rustig

Bij gladheid is een rustige rijstijl van groot belang. Geef bij het optrekken weinig gas, en laat de koppeling rustig opkomen. Zo geef je je banden de tijd op grip te vinden op de weg. Probeer zo veel mogelijk op de motor af te remmen, door het gas langzaam los te laten. Moet je toch een noodstop maken? Trap dan je rem en koppeling hard tot op de bodem in, om het antiblokkeersysteem (ABS) te activeren. Door het ABS blijven je wielen blijven draaien, waardoor je kunt blijven sturen als dat nodig is.

Fiets met zachte banden

Als je op de fiets stapt terwijl het sneeuwt, is het juist belangrijk dat je banden niet te hard zijn. Zachtere banden met een goed profiel geven je fiets juist méér grip op gladde wegen. Wil je helemaal goed voorbereid zijn? Investeer dan in goede winterbanden. Ja, voor je fiets! Steeds meer bandenfabrikanten bieden ook winterbanden voor fietsen aan, waarmee je veiliger de weg op gaat.

Zadel verlagen

Door de hoogte van je zadel iets te verlagen, zit je net wat stabieler op de fiets. Mocht het toch (bijna) mis gaan, dan kom je ook beter met je voeten bij de grond.

Voorzichtig fietsen

Het klinkt misschien logisch, maar het is essentieel om extra voorzichtig te zijn wanneer je de winterse wegen op de fiets trotseert. Rem zo weinig mogelijk, maar minder je snelheid door op tijd te stoppen met trappen. Het is verstandig om te kiezen voor een lagere versnelling. Zo hoef je minder kracht op het achterwiel te zetten, waardoor je minder kans hebt dat deze wegglijdt.

Vaak zie je in de witte sneeuw al een aantal sporen van fietsers voor je staan. Het is verleidelijk om deze sporen te volgen, maar dit is juist niet verstandig! Deze sporen bestaan vaak uit samengeperste sneeuw en zijn daardoor extra glad. Het is dus veiliger om zelf een nieuw pad door de sneeuw te banen.
Of je nu in de auto stapt of de fiets pakt, jouw veiligheid staat voorop. Houd deze richtlijnen in gedachten, pas je aan aan de omstandigheden, en probeer ondertussen toch nog een beetje te genieten van het winterse landschap.

Lees ook: Aha: dit is waarom winterbanden zo belangrijk zijn

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, @julianmediahouse