Goed om te weten: wanneer mogen je winterbanden eraf?

winterbanden

Goed om te weten!

Het blijft altijd een groot vraagteken: wanneer mogen je winterbanden eraf? Je kan natuurlijk niet het hele jaar op je winterbanden rijden, maar onduidelijk is het wanneer we ze mogen omwisselen met zomerbanden. Gelukkig hebben wij het verlossende antwoord voor je. 

Winterbanden

Hoewel het in sommige landen verplicht is om winterbanden onder je auto te plaatsen tijdens de wintermaanden, is dat in Nederland niet verplicht. Je mag dus zelf weten of je winterbanden onder je auto zet. Wel wordt er steevast geadviseerd om winterbanden onder je auto te plaatsen wanneer de wintermaanden aanbreken. Volgens de ANWB hebben winterbanden een zachtere samenstelling, waardoor deze banden beter geschikt zijn voor lagere temperaturen. Dit betekent in de praktijk dus: meer grip, meer comfort en meer veiligheid als het glad is op de weg.

Omwisselen

Maar nu is de vraag natuurlijk wanneer we de winterbanden weer kunnen omwisselen met zomerbanden. Heel simpel: als de temperaturen weer beginnen te stijgen, wordt de noodzaak van winterbanden steeds kleiner. Als je je winterbanden eind maart verwisselt zit je goed, zo raadt Michelin aan. Ben je bang dat je het vergeet? Bedenk dan gewoon dat je tijdens het verzetten van de klok ook ergens je winterbanden moet verwisselen. Mooi ezelsbruggetje, toch?

Verplicht

Natuurlijk ligt dat advies anders als je in de winter naar het buitenland op vakantie gaat. Het is verplicht om winterbanden onder je auto te hebben als je naar Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland afreist. Ben je dus van plan om naar een van deze landen op vakantie te gaan, zorg er dan voor dat er winterbanden onder je auto zitten.

Daarnaast adviseert de ANWB ook dat je op winterbanden moet rijden als je in de wintermaanden door of naar Duitsland rijdt. Sinds 2008 is het in Oostenrijk zelfs verplicht om tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden winterbanden en/of sneeuwkettingen op de aandrijfwielen te hebben. Let wel, je mag alleen sneeuwkettingen op je aandrijfwielen hebben als je daarmee geen schade aan het wegdek veroorzaakt. Goed om in het achterhoofd te houden als je door landen rijdt waar het koud is tot en met 15 april dus!

Lees ook: Bali is er klaar mee: toeristen mogen niet langer scooters huren

Bron: Margriet | Beeld: iStock