Goed om te weten: zo herken je neppe webshops

neppe webshops

Aha!

Nu we anno 2023 steeds meer online shoppen, wordt de kans ook steeds groter dat we online vaker worden opgelicht. En precies daarom leggen wij je uit hoe jij een neppe webshop kunt herkennen, zodat jij nooit kan worden opgelicht. 

Neppe webshops

In de eerste negen maanden van 2023 werden er maar liefst 10.000 meldingen gedaan van oplichting in de categorie webshops. Enne, daar stopt het niet. Webshops blijven namelijk alleen maar doorgaan met oplichting. Hoog tijd om daar dus een stokje voor te steken!

“Elke dag duiken er nieuwe neppe webshops, oftewel ‘nepshops’, op. Die zien er soms heel professioneel uit”, aldus Peter Kulche, expert Elektronica bij de Consumentenbond. “Om de websites zo echt mogelijk te laten lijken, gebruiken de criminelen trucs en valse zekerheden. Zoals logo’s en namen van bekende partijen, en neppe keurmerken.”

Zo herken je oplichters

Toch snappen we dat je daar natuurlijk niet meteen op gaat letten, wat natuurlijk gunstig is voor oplichters. Echter, is het wel verstandig om naar een aantal standaard dingen te kijken voordat je iets wil kopen op een webshop. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Advertenties

Allereerst is het handig om te kijken of je via een advertentie op een webshop bent gekomen. Nepshops adverteren namelijk vaak via Facebook of andere social media. Oké, het klinkt misschien betrouwbaar, maar één advertentie van een webshop betekent niet meteen dat die webshop ook daadwerkelijk betrouwbaar is.

Goedkoop

Zijn de prijzen ineens een stuk goedkoper dan de prijzen van andere webshops? Dan is de kans groot dat de webshop met de goedkope spullen niet betrouwbaar is.

Het keurmerk mist

Elke betrouwbare webshop moet een keurmerk hebben. Met zo’n keurmerk bewijs je aan de consument dat de kans minimaal is dat de webshop nep is. Zo’n keurmerk kun je onder anderen als volgt herkennen: Thuiswinkel Waarborg, Webshop Keurmerk, TrustedShops, WebwinkelKeur en Qshops. Bevat de webshop waar jij wilt gaan shoppen geen keurmerk? Dan is de kans heel groot dat deze niet betrouwbaar is.

Overboeken

Een betrouwbare webshop kun je ook herkennen aan de betaalmethoden. De meest voorkomende is iDeal. Bevat de webshop waar je wilt shoppen deze optie niet, maar moet je bijvoorbeeld betalen door middel van een overboeking, doe dit dan niet! Is het een buitenlands rekeningnummer? Stop dan meteen met de aankoop.

Hoge kortingen

Als de webshop waar je op rond zit te neuzen ineens heel veel hoge kortingen heeft, is de kans ook groot dat ze je in de val lokken. Eerlijk is eerlijk, dat lijkt te mooi om waar te zijn, toch? En meestal is dat ook zo. Daarnaast zijn er bij een neppe websop vaak alle maten nog beschikbaar, wat best frappant is met hoge kortingen. Meteen afkappen die boel, dus!

Lees ook: Italiaanse autovandaal schijnt hond Billy te zijn

Bron: Margriet | Beeld: Pexels