Handig: na zoveel vakantiedagen ben je volledig uitgerust

vakantiedagen

Wie had dat verwacht!

Wij ruilen onze vakantiedagen graag in voor lange weekenden of vrij zijn wanneer het ons uitkomt. Maar ben je dan wel echt uitgerust? Dit zocht HR- en payrolldienstverlener SD Worx uit, door navraag te doen bij ruim 10.000 werkende Europeanen. Met name voor Nederlanders ligt dit aantal een stuk hoger dan je waarschijnlijk denkt. 

Vakantiedagen

Een weekje vrij en daarna weer uitgerust aan het werk. Hoewel een week vrij lang genoeg lijkt, is dit volgens HR- en payrolldienstverlener SD Worx niet realistisch. Zij onderzochten verschillende Europese landen op hun werk- en vakantiebalans, en daar zijn verrassende resultaten uit gekomen. Zo gaven mensen uit het Verenigde Koninkrijk aan dat ze na 8,5 vakantiedagen zich helemaal opgeladen voelen. Mensen uit Finland hebben iets meer tijd nodig, en gaven aan meer dan een maand vakantie nodig te hebben.

Achttien dagen

Voor Nederlanders is een maand niet nodig, maar zijn we met achttien vakantiedagen wel tevreden. Dit is het aantal dagen die wij gemiddeld nodig hebben om bij te komen van werk en uitgerust te zijn. Goed om te onthouden is dat het om het gewenst aantal vakantiedagen gaat. Veel werknemers moeten zich namelijk aan het aantal vakantiedagen houden die de baas bepaalt. Wellicht kan dit onderzoek je baas op andere gedachten brengen!

Werk loslaten

Hoewel je op vakantie bent, is het mogelijk dat je nog steeds met je hoofd bij je werk zit. Dit zochten de onderzoekers ook uit, en waren ze benieuwd of Europese werknemers hun werk kunnen loslaten tijdens de vakantie. Volgens SD Worx gaat dat bij twee derde van de ondervraagde personen goed, maar een derde ervaart toch wat werkstress. Hierdoor heb je waarschijnlijk nog meer vakantiedagen nodig om echt helemaal op te laden.

Lees ook: Je ogen voorbereiden op een zonvakantie? Zó doe je dat

Bron: Margriet | Beeld: Pexels