Handig: zo kom je van vieze geurtjes in je schoenen af

geurtjes

Zo kom je snel van die stank af

Elke dag hebben we schoenen aan onze voeten. Soms ruik je het ineens als je je schoenen uittrekt: een vieze, weeïge lucht. Waar komt dat door? En wat kun je doen om die lucht weg te krijgen? Wij geven je tips.

Wat veroorzaakt de stank?

In je schoen bevinden zich veel huidschilfers, vuil, dode bacteriën en schimmels. Die laatste twee veroorzaken vieze luchtjes. Als je loopt, worden je voeten warm. De warmte is een uitstekende voedingsbodem voor schimmels en bacteriën. Het ontstaan van die twee dingen kun je niet voorkomen, het verspreiden ervan wel. Hieronder geven we je vijf tips waarmee je in no time weer fris ruikende schoenen hebt.

Wasmachine

Deze tip werkt niet voor leren schoenen, maar wel voor schoenen die van canvas, katoen of een synthetische stof gemaakt zijn. Die schoenen kun je allemaal prima even in de wasmachine doen. Maak ze eerst even schoon met een borstel en een vochtige doek, zodat het ergste vuil verwijderd is. Doe ze vervolgens in een waszak of kussensloop en was ze met een fijn wasprogramma op 30 graden. Om te voorkomen dat de schoenen hard bonken, kun je een paar handdoeken bij de was in doen. Laat de schoenen vervolgens drogen op kamertemperatuur en ze zijn weer heerlijk fris!

Baking soda en azijn

Dit middeltje absorbeert vieze geurtjes. Strooi een klein laagje in je schoenen, laat het een nachtje intrekken en zuig het er de volgende dag uit met de stofzuiger. Je zult zien dat de geur is verdwenen! Ook azijn is zo’n wondermiddel met een neutraliserende werking. Meng een paar eetlepels azijn met een paar druppels afwasmiddel. Doordrenk een doekje met dat mengsel, knijp het goed uit, laat het een nacht in je schoen zitten en de geur is verdwenen.

Wisselen en luchten

Dit is de belangrijkste manier om stank tegen te gaan: luchten. Bij voorkeur zet je je schoenen op zonnige dagen even in de buitenlucht, want zonlicht doodt schimmels en bacteriën. Zorg er ook voor dat je wisselt tussen de verschillende paren schoenen die je hebt, zodat schimmels en bacteriën minder vaak de kans hebben om te groeien.Wissel overigens niet alleen van schoenen, maar ook van inlegzolen.

Koffie, vanillesuiker en lavendel

Naast baking soda en azijn kun je aan de gang met koffiepads tegen vieze geurtjes. Doe een koffiepad in een schoen, laat hem er een nacht inzitten en weg is de stank! Dit werkt ook met een zakje vanillesuiker en takjes lavendel.

Lees ook: 5x makkelijke tips tegen roestvlekken in kleding of schoenen

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay