Handig: zo val je sneller in slaap in het vliegtuig

vliegtuig
Zo start je je vakantie ontspannen

Heb je een lange vliegreis voor de boeg of moest je in het holst van de nacht al naar het vliegveld vertrekken? Dan is de kans groot dat je met enorme balken onder de ogen op het vliegveld staat. Een uiltje knappen in het vliegtuig klinkt niet zo verkeerd, maar voor sommigen kan dat erg moeilijk zijn. Om toch een oogje toe te kunnen doen, hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Of je nou naar Spanje vliegt of naar een ander continent, een vliegreis kan vermoeiend zijn. Niet alleen de vlucht zelf, maar vaak moet je ellenlang wachten om nog niet te spreken over de lange rijen waarmee je te maken krijgt. Om jezelf wat rust te gunnen is het heerlijk om een tukje te doen in het vliegtuig, mits dat je lukt. Gelukkig hebben we een paar handige tips voor je.

  • De stoel: iedereen die onder zeil wil gaan in het vliegtuig, moet al bewust een stoel kiezen. Kies niet een stoel vooraan in vliegtuig. Je zit dan dichter bij de wc en je hoort het constante gerinkel van karretjes veel beter. Bovendien worden families met jonge kinderen vaak vooraan gezet. Fun fact: de meest gevraagde stoel in het vliegtuig is 7F.
  • Kies een plek bij het raam: bij het raam heb je meer plaats en kun je met je hoofd tegen het raam leunen. Bovendien word je dan niet gestoord door mensen die langs je lopen.
  • Slaapkant: op welke zijde slaap je thuis meestal? Ga jij meestal horizontaal op je rechterzijde? Kies dan een stoel in de rechterrij, hetzelfde geldt voor links. Onderzoek wijst uit dat je dan sneller je vertrouwde houding zal vinden en beter slaapt.
  • Draag de juiste kleding: maak jij je klaar voor een lange rit in de luchtbus? Hijs jezelf dan in een comfortabel kloffie. De temperaturen en de lage luchtdruk in een vliegtuig kunnen ervoor zorgen dat je ledematen opzwellen en je een prikkelend gevoel in je lichaam krijgt. Draag daarom losse kleding die je bloedsomloop niet verstoort. Vergeet niet om ook comfortabele schoenen te dragen.
  • Neem een slaapmasker mee: laat je niet afleiden door alle bewegingen en het licht in het vliegtuig en draag daarom een slaapmasker.
  • Muziek: doe oordopjes in met je favoriete of rustgevende muziek. Het continue gekwetter van de mensen om je heen hoef je immers niet te horen wanneer je wilt slapen.
  • Boek: lukt het je nog niet om te slapen? Lees een hoofdstuk uit een boek. Kijk tussendoor niet op het scherm van de televisie of je smartphone.
  • Drinken en eten: drink voor de vlucht voldoende water. De lucht is kurkdroog aan boord waardoor je in een razend tempo uitdroogt, wat weer resulteert in hoofdpijn. Drink overigens geen koffie of alcohol.
  • Houd je gordel zichtbaar: wil je rustig slapen? Houd je gordel dan om en zorg ervoor dat de steward(ess) deze ook daadwerkelijk kan zien. Ziet degene hem niet? Dan is de kans groot dat hij of zij je wakker schudt om te melden dat je gordel om moet.

Vond je dit artikel interessant? Bewaar ‘m op Pinterest!

Bron: Elle België | Beeld: Unsplash