Hier kan jij je vaat mee schoonmaken als je geen afwasmiddel in huis hebt

afwasmiddel

Handig om te weten!

Je kent het wel: na het avondeten is je keuken een regelrechte ravage. Overal staat vieze vaat en je hebt eigenlijk helemaal geen zin om het af te wassen. Toch zou het wel moeten, want je wilt je keuken natuurlijk ook niet zo achterlaten. Maar wacht eens even, waar is het afwasmiddel?! Oh nee, je hebt een dikke bult met vaat, maar geen afwasmiddel in huis. Gelukkig kun je met dít alternatief ook je vieze vaat schoonmaken. En nee, het is geen handzeep.

Handzeep

We hebben allemaal wel een keer handzeep gebruikt als ons afwasmiddel op was, toch? Toch is dit niet een hele verstandige keuze voor het afwassen van je vieze vaat. Oké, handzeep heeft dan wel een antibacteriële werking, maar voor je vaat werkt dat toch iets anders. Er kunnen namelijk ingrediënten in de handzeep zitten die niet gegeten kunnen worden, maar wél achter kunnen blijven op je servies. En dat wil je natuurlijk niet!

Goed alternatief

Gelukkig zijn er andere manieren om je vaat af te wassen als je afwasmiddel op is. Zo ook baking soda. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is tachtig gram baking soda mixen met een aantal eetlepels water. Meng dit net zolang met elkaar totdat het een gladde pasta wordt en tada! Daar heb jij je eigen afwasmiddel. De reden dat dit zo’n goed alternatief is voor afwasmiddel, is omdat de baking soda ervoor zorgt dat het vet goed wordt opgenomen. Het enige waar je rekening mee moet houden is, is dat je je schone vaat nog een extra keer met heet water moet afspoelen. Dan weet je zeker dat de overgebleven restjes van de gladde pasta verwijderd worden.

Geen goed alternatief

Iets wat je absoluut niet moet gebruiken als alternatief, is wasmiddel voor textiel. In dit soort wasmiddel zitten namelijk chemicaliën zoals bleek en geurstoffen. Net als handzeep spoel je vast en zeker een gedeelte van het product van je vaat af, maar lang niet alles. Dit kan dus betekenen dat er chemicaliën blijven hangen op je ‘schone’ vaat, wat slecht kan zijn voor je gezondheid. Let dus goed op! Als je écht helemaal niets in huis hebt, zit er niks anders op dan de vaat gewoon even te laten staan.

Lees ook: Er is hoop: hypotheekrentes dalen licht na wekenlange stijging

Bron: Flair | Beeld: Pexels