Hoe kies je de beste autoverzekering?

autoverzekering

Je moet op een aantal dingen letten

Een autoverzekering is verplicht als je een auto bezit en hiermee de weg op gaat. Welke verzekering je het beste kiest, hangt af van verschillende factoren. We zullen in dit artikel dieper ingaan op de verschillende verzekeringen en hoe je dan de beste kiest in jouw situatie. 

Basisdekkingen 

Er zijn bij een autoverzekering drie basisdekkingen. Iedereen die een auto bezit, moet minimaal een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) hebben. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij met je motorrijtuig aan anderen veroorzaakt. De tweede basisdekking is WA met beperkt casco. Hiervoor ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor diefstal, ruitschade en stormschade. Deze vorm dekt al heel wat meer dan slechts een WA-verzekering. Als laatste is er de All risk autoverzekering waarbij je dekking hebt voor alle bovenstaande punten, maar ook nog voor vandalisme en schade die je zelf aanricht.

algemeen

Welke dekking? 

Welke dekking bij jouw auto past is afhankelijk van meerdere factoren. Onder meer de leeftijd en waarde van de auto en het aantal schadevrije jaren. Een?autoverzekering vergelijken?is dan ook heel waardevol. Echter kies niet zomaar de hoogste dekking. Soms willen vergelijkingstools nog weleens een hogere aanbeveling geven dan nodig is. Bedenk altijd dat autoverzekeraars rekening houden met de dagwaarde van de auto bij het uitkeren van een vergoeding. Wanneer je een oude auto hebt, is een autoverzekering met lagere premie gunstiger. Een richtlijn voor het afsluiten van de verschillende dekkingen aan de hand van de leeftijd van de auto is: All Risk tot 6 jaar oud, van 6 tot 10 jaar WA en beperkt casco en ouder dan 10 jaar slechts WA-dekking.

Goedkoop is duurkoop 

Let er wel op dat de beste verzekering voor jou niet altijd de?goedkoopste autoverzekering?hoeft te zijn. Vanzelfsprekend wil iedereen die een auto bezit een zo goedkoop mogelijke autoverzekering. Het bezitten van een auto brengt immers meer kosten met zich mee dan alleen de verzekeringspremie. Er zijn heel veel verzekeringsmaatschappijen die allemaal autoverzekeringen met eigen voorwaarden hebben. Bekijk en vergelijk daarom heel goed de premies, maar ook de voorwaarden die daarbij horen. Wat wordt wel verzekerd, wat niet? Is er een eigen risico, moet je verplicht naar een aangesloten herstelbedrijf bij schade en zit er daarvan een in de buurt? Online zijn meerdere vergelijkingswebsites te vinden waar je snel een overzicht krijgt van alle beschikbare verzekeraars en premies. Daarnaast krijg je daar vaak al een stukje advies aan de hand van jouw ingevulde gegevens welke dekking het beste bij jouw auto past.

Beeld: Pexels