Hoge prijzen bij de pomp? Zo doe je langer met een volle tank

Zo bespaar je uiteindelijk een hoop geld

Door de hoge diesel- en benzineprijzen betaal je een hoop geld voor een volle tank. Om kosten te besparen, kun je proberen om zo lang mogelijk met je volle tank te doen. Hoe je dat doet? We zetten zes handige tips op een rijtje. 

1. Rijd minder hard

Hoe harder je rijdt, hoe meer benzine je verbruikt. Je kunt dus eenvoudig brandstof besparen door minder gas te geven en de maximumsnelheid – of net daaronder– te rijden. Met cruise control kun je dit makkelijk volhouden op lange afstanden, want dan rijd je constant op dezelfde snelheid. Dit kost weer minder brandstof.

2. Controleer je bandenspanning

Het is altijd belangrijk om je bandenspanning te controleren, vooral nu je weet dat dit ook invloed heeft op hoeveel brandstof je gebruikt. Bij zachte banden moet je namelijk meer moeite doen om harder te rijden. Het juiste aantal bar voor jouw banden vind je meestal in het benzineklepje of in het portier aan de bestuurderskant. De spanning kun je ook laten opmeten bij tankstations, waar je ook meteen je banden weer kunt oppompen. Net zo makkelijk!

3. Rijd niet in de files

In de file staan is al vervelend, maar probeer dit ook te voorkomen. Vertrek dus op een rustiger moment en controleer altijd of er ergens file staat. Waarom? Tijdens file moet je continu remmen om vervolgens weer op te trekken. Dit kost veel benzine. Als je files vermijdt, bespaar je dus een hoop brandstof.

4. Doe je ramen dicht

Hoe fijn het soms kan zijn om met de ramen open te rijden, is dit niet altijd goed voor je auto. Door de wind wordt je auto ‘naar achteren getrokken’ en moet je dus meer moeite doen om vooruit te komen. Hierdoor verbruik je onbewust meer brandstof.

5. Laat de motor niet aanstaan

Moet je langer dan drie minuten in de auto wachten, dan kun je beter de motor uitzetten. Het kost namelijk minder benzine om de motor opnieuw te starten, dan wanneer de motor blijft lopen. En dat is ook nog eens beter voor het milieu.

6. Rijd op ecostand

Heeft jouw auto de mogelijkheid om op ecostand te rijden? Zet die knop dan eens aan. Hiermee zet je misschien een aantal functies uit die het rijden comfortabel maken, maar bespaar je wel brandstof. Doe dit overigens niet altijd, want op lange termijn kan dit schadelijk zijn voor je auto.

7. Maak je auto minder zwaar

Ligt jouw auto vol met spullen en rotzooi? Dan kan het ook nog eens helpen om je auto op te ruimen. Een zware auto is namelijk net zo schadelijk als zachte banden, en je gebruikt hierdoor ook nog eens onbewust extra brandstof.

Lees ook: Vakbonden doen oproep: laat personeel thuiswerken om hoge benzineprijs

Bron: Margriet | Beeld: Unsplash, Chuttersnap