Is jouw hond bang voor onweer? 5 tips om je viervoeter te helpen

Door deze tips zal jouw hond zich minder angstig voelen

Na een aantal warme dagen volgt er in ons land vaak een flinke onweersbui. Wij kunnen hier ‘s nachts al van wakker liggen, maar wat dacht je van alle trouwe viervoeters? Veel hondenbaasjes zullen het herkennen: een trillende, angstige en blaffende hond tijdens een onweersbui. Wat veel mensen niet weten is dat je hier een aantal dingen tegen kan doen. Veel honden komen er nooit helemaal vanaf, maar vaak kan je het wel verminderen. Gelukkig maar!

Welke tips ga jij proberen?

1. Spelen

Wanneer jij al weet dat het ‘s avonds flink te keer kan gaan, is het verstandig om ruim van tevoren met je hond te gaan spelen. Zo is er voldoende afleiding en leert de hond dat wanneer de donderslag nog ver weg is, er niets is om bang voor te zijn. Herhaal dit wanneer je weet dat er onweer op komst is. Je hond zal voortaan bij de eerste donderslagen geen kick meer geven.

2. Angst voorkomen

Eigenlijk begint dit al vanaf het moment dat je hond nog een puppy is. Wanneer je bij elke schrikreactie op het geluid van onweer je puppy troost, zal je kleine viervoeter dit goed onthouden. Hierdoor leert de puppy dat hij bang moet zijn voor onweer en extra aandacht krijgt door angstig gedrag te vertonen. Doe dit dus niet te vaak, want honden zijn slim genoeg om dit door te hebben. Blijf dus kalm en gedraag je niet anders dan normaal.

3. Onweer in huis

Dit klinkt misschien gek, maar laat je hond wennen aan onweersgeluiden. Dit doe je door op de achtergrond de geluiden van onweer aan te zetten. Begin rustig, dus bijvoorbeeld met een zware regenbui en wat gerommel. Vervolgens bouw je dit op. Tip: speel ondertussen met je hond. Zo zal hij doorhebben dat er niets aan de hand is tussen de harde klappen en flitsen door.

4. Niet te streng zijn

Haalt je hond rare fratsen uit tijdens een onweersbui? Geef geen straf! Doe je dit wel, dan zal je hond de straf associëren met het onweer en hierdoor tijdens de volgende onweersbui extra bang zijn.

5. Ramen en deuren dicht

Werken deze tips niet? Probeer de onweersgeluiden dan zoveel mogelijk te beperken. Zorg ervoor dat je ramen en deuren dicht zijn, zet de tv aan of speel een rustig muziekje af. Desnoods ga je samen met je hond in een aparte kamer zitten waar je de onweer zo min mogelijk hoort. Zo voorkom je de bangheid en dat is wel zo fijn.

Lees ook: Om deze reden moet je je hond nooit op de bijrijdersstoel laten zitten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: RTL nieuws | Beeld: Unsplash