Dit is dé manier om van die knoflookadem af te komen

Peterselie blijkt niet het beste plantje te zijn tegen knoflookadem

Als je mensen vraagt wat de snelste manier is om van een knoflookadem af te komen zeggen ze vaak: op peterselie kauwen. Dit werkt ook wel, maar niet zo snel als je zou willen en daarbij vindt niet iedereen peterselie lekker. Gelukkig kwamen onderzoekers van de Universiteit van Ohio er achter op welke lekkere manier je wél van je knoflookadem afkomt.

Je kunt ook op een smakelijkere manier van je knoflookadem afkomen.

Adem stinkt
Ga jij altijd heel wanhopig je tandenpoetsen nadat je tzaziki hebt gehad? Stop daar dan maar mee, want het helpt niet. Maar hoe komt het nou dat je adem zo gaat stinken van knoflook? Nou, dat zit zo: in de cellen van knoflook zitten de geurloze zwavelstof alliine en het niet-actieve enzym alliinase. Wanneer je knoflook snijdt of perst, gaan de cellen kapot. De alliinase wordt dan actief en vormt met de vrijgekomen alliine de stof allicine – dat is een zwavelstof mét geur en daarom gaat je adem zo stinken. Dat stofje kan tot wel twee dagen in je keel zitten. Je lichaam went snel aan de geur, dus je ruikt het zelf niet meer, maar je medemens helaas wel.

Oplossing
Om het op te lossen is nu onderzocht waar je het beste op kunt kauwen. Deelnemers moesten op sla, munt, appel en groene thee kauwen en dan zouden we eindelijk eens weten welke nou echt zou helpen. Uit de test bleek dat mensen die rauwe appel of sla hadden gegeten nadien al vijftig procent van de geur kwijt waren. Rauwe munt is wel echt de winnaar. Dit plantje laat de geur zo goed als verdwijnen. Mensen die graag op groene thee kauwen na het eten van knoflook, moeten we helaas teleurstellen. Groene thee doet helemaal niks tegen de geur.

Dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle, NRC | Beeld: Mental Floss