Zo leer je kinderen met geld omgaan

geld
Zo leren je kids met geld omgaan

Het is deze week de ‘week van het geld’, een initiatief om mensen met geld om te leren gaan. Er wordt vooral op gehamerd dat kinderen al op jonge leeftijd moeten leren hoe ze met hun eigen centen omgaan. Maar, hoe pak je dat aan als ouder? Je geeft zakgeld, en dan? RTL Nieuws geeft een aantal tips.

De overheid en banken dringen erop aan dat kinderen al jong moeten leren hoe ze met geld moeten omgaan.

Zakgeld

Gemiddeld krijgen kinderen vanaf hun vijfde zakgeld. Het begint met 50 cent tot een euro per week en loopt op tot drie euro per week zolang ze op de basisschool zitten. De hoogte is niet eens zoveel van belang, maar wel consistentie. Volgens een woordvoerder van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is het erg belangrijk om kinderen iedere week of iedere maand op dezelfde dag zakgeld krijgen, net als bij salaris of een uitkering.

Sparen

Een belangrijk onderdeel van met geld omgaan is plannen. Daarom is het juist zo belangrijk dat kinderen op een vast moment zakgeld krijgen, zo kunnen ze plannen en sparen. Maak ook duidelijke afspraken over wat ze moeten betalen van het zakgeld. Is het puur om snoepjes te kopen of moeten ze er ook andere spullen van kopen? Bij oudere kinderen kun je afspreken wat ze zelf moeten betalen van hun kleedgeld. Laat ze ook zelf spullen uitzoeken, een miskoop hoort erbij.

Internetbankieren

Voor kleine kinderen is het beter om zakgeld in losse munten te geven. Zo leren ze tellen en kleingeld herkennen. Bij oudere kinderen, vanaf een jaar of 10, kun je het geld op hun lopende rekening storten en ze uitleggen hoe de pinpas werkt. Op veel middelbare scholen kun je tegenwoordig alleen nog maar afrekenen met een pinpas, dus het is belangrijk om vroeg te beginnen.

App

Er zijn meerdere bankapps die speciaal voor kinderen zijn bedoeld. Zo kunnen kinderen leren bankieren op hun telefoon, maar kun je als ouder toch meekijken. Dit is veiliger en toegankelijker dan de normale bankapp voor volwassenen.

Lees ook: Nicolette (15) is woest omdat ze ‘maar’ 800 euro zakgeld krijgt: “Daarvan kan ik toch niet van leven?”

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels