11x dingen die kinderen hun ouders nooit vergeven

6. Goedkeuring

Kinderen hebben goedkeuring nodig van hun ouders. Iemand die als kind niet genoeg goedkeuring heeft gekregen, zal dit zijn leven lang zoeken met alle problemen van dien. Of je kind groeit op zonder drang om iets te bereiken, omdat het toch nooit goedkeuring krijgt. Te veel goedkeuring, oftewel je kind te pas en te onpas prijzen, is ook niet gezond.

7. Privacy

Ook je kind heeft behoefte aan privacy en respect. Een kind heeft controle nodig, maar moet ook op bepaalde momenten zijn eigen gang kunnen gaan.

8. Achterlaten

De oppas, opa’s en oma’s, de buurvrouw: veel ouders krijgen een beetje hulp om op hun kinderen te passen. Je moet nu eenmaal werken en hebt andere verplichtingen. Daar is ook niets mis mee! Om je kinderen het gevoel te geven dat ze iets in te brengen hebben, kun je bijvoorbeeld de keuze bij hen leggen bij wie ze eventjes willen blijven tot papa of mama weer thuis is. Als je kind oud genoeg is om een paar uurtjes alleen thuis te blijven, laat ze dit dan ook doen. Zo leren ze verantwoordelijk te zijn en voelen ze zich niet gekleineerd.

9. Speelgoed afpakken

Bepaal niet voor je kinderen waar ze te oud voor zijn geworden qua speelgoed en pak ze niets af, ook niet als straf. Voor een kind is dit hun enige en meest waardevolle bezit. Als jij als ouder besluit dat je kinderen veel te oud zijn voor Duplo maar ze er juist nog graag mee spelen, laat ze dan gewoon. Het vroegtijdig wegnemen van speelgoed kan bindingsangst of angst voor verlies veroorzaken.

10. De mond snoeren

Je kind leert iedere dag iets nieuws en wil hier graag honderduit over vertellen. Laat je kind ook zijn zegje doen, luister aandachtig en reageer hierop. Als je je kind altijd vertelt om stil te zijn omdat papa en mama aan het praten zijn, verliezen ze hun zelfvertrouwen. Vraag je kinderen ook regelmatig om keuzes te maken en om hun mening te geven, anders leren ze dit niet.

11. Religie opdringen

Als je gelovig bent voedt je natuurlijk je kind ook zo op. Maar, als ze oud genoeg zijn om vragen te stellen en wellicht zelfs je religie in twijfel te trekken, ga dan met ze in gesprek. Dwing oudere kinderen nooit om jouw religie op te volgen, want wellicht hebben ze een andere overtuiging. Als je ze niet serieus neemt maar gewoon dwingt om mee te gaan, ontstaat er alleen maar een kloof tussen ouder en kind.

Pagina 2/2

Lees ook: 5 tips tegen misselijkheid

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Apost | Beeld: Unsplash