Nooit meer lauw bier! Zo worden blikjes en flesjes drinken binnen vijf minuten koud

lauw bier

In een handomdraai een lekker verfrissend drankje

Je kent het wel, je wil gaan barbecuen of picknicken, maar de inkopen zijn weer eens op het laatste moment gedaan. Zit je dan met lauw bier. En dat terwijl je nú een lekker fris drankje wilt! Vooral op zonnige dagen hebben we extra zin in een verfrissend biertje of een blikje cola. Op lauw bier zit niemand te wachten natuurlijk. 

Zo heb je binnen vijf minuten koud drinken.

Geen vriezer

Je hoeft je bier niet meer in de vriezer te stoppen om dit vervolgens te vergeten en een ontploft blikje terug te vinden. Nee, deze methode is heel makkelijk. Helaas heb je er wel een paar dingen voor nodig die je niet in het park hebt tijdens een picknick, maar thuis gaat dit wel werken! Met dit lichtelijk wetenschappelijke trucje heb je nooit meer lauw bier.

Zo werkt het

Zo werkt het: Neem een bak waar je flesjes of blikjes in passen. Een koelbox werkt het best omdat deze geïsoleerd is, maar een gewone plastic of glazen bak kan ook. Vul deze met water, ijsklontjes en heel veel zout. Je kan niet te veel zout gebruiken. Zorg ervoor dat er genoeg water in zit om al het drinken onder te dompelen, zo worden ze het snelst koud. Leg de bak ook niet te vol met drinken, het water moet alle zijkanten kunnen raken om ze koud te maken. Kun je de bak afsluiten? Doe dit dan, zo houd je de lucht en het water koud. Wacht vijf minuten en voilà, je kunt genieten van een lekker koud drankje.

De wetenschap

Hoe het werkt? Zoutwater kan veel kouder worden dan gewoon water. Het vriespunt van zoutwater ligt veel lager dan gewoon water, namelijk op -21 graden. Zo blijft zoutwater dus veel langer vloeibaar dan gewoon water, maar is het net zo koud als ijs. Omdat het zoutwater in aanraking komt met de ijsklontjes smelten de ijsklontjes tot zoutwater, maar het water wordt niet warmer. Het zoutwater wordt juist kouder! Omdat het koude water de blikjes of flesjes goed omringt, koelen deze dus sneller af.

Lees ook: Zo maak je een barbecue met oude vetresten schoon

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Popsci| Beeld: Pexels