Met deze regel houd je je impulsaankopen onder controle

impulsaankopen

Hoe handig!

Het is soms heel verleidelijk om tijdens het winkelen iets leuks te kopen, maar het is niet altijd even goed voor de portemonnee. Zou jij eens wat meer willen voorkomen dat je impulsaankopen doet? Dan zou je je kunnen houden aan deze 1%-regel, zodat jij je impulsaankopen tóch onder controle houdt.

1%-regel

Het enige wat je met deze regel nodig hebt, is je jaarsalaris. Oh ja, om het nog makkelijker voor je te maken: je hebt alleen je netto-jaarinkomen nodig. Daarna bereken je wat 1% van je netto-jaarinkomen is. Nu denk je vast: ‘Wat heeft dit te maken met impulsaankopen?’. Well, luister en huiver! Die 1% is namelijk je houvast.

Wil jij dus weer iets aanschaffen, en kom je erachter dat het bedrag hoger is dan die 1%? Denk er dan nog eens goed over na. En dan bedoelen we: héél goed. De regel luidt namelijk dat je minstens 24 uur moet nadenken over deze ‘mogelijke’ aankoop.

0,5%-regel

Ben je er na 24 uur over uit dat je het product of item nog steeds wil kopen? Ga je gang! De bedoeling met deze lange bedenktijd is dat de must van de aankoop er voor een groot deel af is. Hierdoor kan de kans er dus ook zijn dat jij na die 24 uur helemaal niet meer de neiging hebt om dat ene item aan te schaffen. Aha!

Denk jij nou: ‘Ik vind 1% eigenlijk ook al best veel’, dan kun je het natuurlijk ook halveren. Met 0,5% kun je je ook makkelijk houden aan deze regels. Dan is je houvast dus niet 1%, maar 0,5%. Wees creatief, voor je ’t weet heb jij je impulsaankopen binnen no-time onder controle.

Lees ook: Goed om te weten: wanneer mogen je winterbanden eraf?

Bron: NSMBL | Beeld: Pexels