Dit is het minimumbedrag dat je volgens Nibud op je spaarrekening moet hebben

spaarrekening

De organisatie stelt dat je dit bedrag op je spaarrekening moet hebben

Sparen is een van die dingen die makkelijker gezegd zijn dan gedaan. Elke maand zetten we trouw weer een beetje geld op de spaarrekening, maar hoeveel geld zou je nou echt moeten sparen om voorbereid te zijn op onverwachte kosten?

Stichting Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert tien procent van je nettoloon over te maken naar je spaarrekening.

Adviesbuffer

De Nibud-vuistregel is om tien procent van je nettoinkomen te sparen, zo wordt vermeld op de website. Het instituut adviseert om genoeg te sparen, zodat mensen geen geld hoeven te lenen voor een onverwachte tegenvaller zoals het betalen van het eigen risico of als de wasmachine plots kapot gaat. Het Nibud snapt dat het niet voor iedereen haalbaar is om tien procent te sparen en meldt dat dit slechts een richtlijn is en laat weten dat alle beetjes helpen.

Sparen per situatie

De organisatie laat bovendien ook weten hoeveel spaargeld je in welke gezinssituatie zou moeten hebben, om onverwachte kosten te kunnen dekken. Dit zou je moeten hebben in de volgende situaties:

Alleenstaand

€3550

Echtpaar/stel

€4000

Stel met 1 kind

€4400

Stel met 2 kinderen

€5000

Stel met 3 kinderen

€5400

Stel met 4 kinderen

€5900

Alleenstaande ouder met 1 kind

€3950

Alleenstaande ouder met 2 kinderen

€4350

Alleenstaande ouder met 3 kinderen

€4950

Alleenstaande ouder met 4 kinderen

€5350

Lees ook: 10 gewoontes van mensen die goed zijn in sparen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Nibud, Flair | Beeld: Pexels