Moet je de vaatwasser opendoen of dichtlaten na het draaien?

vaatwasser inruimen

Wat is het beste voor je vaat?

Je vaatwasser geeft aan dat hij zijn programma heeft voltooid. Maar wat is nu wijsheid? Moet je hem gelijk openen om de stoom eruit te laten óf is het beter om daar nog even mee te wachten? Dít is de aanpak die wordt aanbevolen.

Doe dit vooral niet

Je zou zeggen dat het inruimen en aanzetten van de vaatwasser geen hogere wiskunde is. Tóch zijn er een aantal fouten die veel gemaakt worden als het gaat om deze huishoudelijke klus. Neem bijvoorbeeld het afspoelen van de vaat voordat het de vaatwasser ingaat. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat vooraf afgespoelde vaat minder schoon de vaatwasser uitkomt dan vuile vaat. Dit komt doordat de enzymen van een vaatwastablet zich minder goed binden aan een té schone vaat. Het grondig afspoelen van de vaat kost daarnaast onnodig veel water en soms zelfs warmte.

Sommige huishoudens maken er een sport van: de vaatwasser zo efficiënt mogelijk inruimen. Een fout die hierbij veel wordt gemaakt, is het plaatsen van plastic voorwerpen in het onderste rek. In het onderste rek van de vaatwasser is de temperatuur het hoogst, waardoor plastic kan smelten of vervormen. Houd in het bovenste rek dus wat plaats over voor je plastic voorwerpen!

Dé manier

Open de deur van de vaatwasser niet gelijk als het programma klaar is. Je kunt deze beter nog vijftien tot dertig minuten gesloten houden nadat het programma aangeeft afgelopen te zijn. De warme die zich dan nog in de vaatwasser bevindt, zorgt ervoor dat de vaat droogt. Als je de deur eerder opendoet, raak je deze warmte kwijt. Maar wacht ook zeker niet te lang met het openen van de deur, want dan verdampt het water wat weer zorgt voor condens op de vaat. Een punctueel klusje dus!

Lees ook: ‘Goede vraag: moet je bestek rechtop of ondersteboven in de vaatwasser?’

Bron: Libelle | Beeld: Pexels