Motten in de voorraad- of kledingkast? Zo kom je er makkelijk vanaf!

Simpele trucs om makkelijk van motten af te komen

Motten bijten, zoemen of prikken niet, maar onze kleding? Die is niet veilig in de buurt van een mot. En ja, als we onze kast openen en zien dat onze favoriete trui van kasjmier allemaal gaten heeft van deze bijtgrage beestjes, dan zijn we écht niet blij. Gelukkig kun je er gemakkelijk vanaf zijn met een paar simpele trucjes.

Stap voor stap een mottenvrije woning.

Twee soorten

In de meeste huishoudens komen we twee verschillende soorten motten tegen: in de voorraad- en kledingkasten. Zoals de omschrijving al aangeeft komt elke soort op een ander soort ‘voedsel’ af en komen ze voor op verschillende plekken in het huis. De mot die we in onze voorraadkast vinden komen af op gedroogde producten als granen, crackers, rijst en ander opgeslagen voedsel. Vanzelfsprekend komen de ‘kleding’-motten af op kleding van natuurlijke vezels zoals linnen, wol, zijde of bont. Naast gaten, kunnen deze beestjes ook huidschubben en uitwerpselen in de vorm van zandkorrels achterlaten in de kledingkast.

Kledingmotten

Wanneer je te maken hebt met kledingmotten in huis, haal dan alle kleding uit de kasten en was alles op de temperatuur dat aangegeven staat in het waslabel. Droog indien mogelijk de kleding in de droger. Op deze manier dood je alle eventuele eitjes en larven van de motten op elk kledingitem. Het chemisch reinigen van de kleding is ook een mogelijke optie. Zuig vervolgens alles in de kast schoon met de stofzuiger. Neem ook de eventuele vloerkleden, tapijten, planken en meubels in dezelfde ruimte mee. Gooi direct hierna de stofzuigerzak weg waar mogelijk eitjes van de motten in kunnen zitten. Haal tenslotte een vochtige schoonmaakdoek door de hele kledingkast heen.

Etherische oliën

Etherische oliën uit cederhout stoten motten af. Een manier om gemakkelijk van motten af te komen is om op de bodem van je kast een paar doekjes besprenkeld met cederhoutolie te leggen. Dit vinden de larven maar niks. Motten worden ook afgeschrikt door andere sterke geurstoffen zoals lavendel, rozemarijn, tabak en kamfer. Deze oliën kan je gewoon bij de drogist of natuurwinkel halen. Een andere optie is om mottenballen in de voorraad- of kledingkast te leggen. Dit bestaat uit een balletje van een chemische verbinding die gemakkelijk verdampt, en die zeer onprettig is voor de motten. Vroeger bestonden mottenballen uit kamfer of naftaleen, maar tegenwoordig gebruikt men daar meestal paradichloorbenzeen voor.

Regelmatig schoonmaken

Tenslotte, zorg dat de ruimte, ook nadat de motten verdwenen zijn, regelmatig schoongemaakt wordt. Het schoonhouden van de voorraad- of kledingkast en het verwijderen van stof, vezels en kruimels voorkomt dat de vieze beestjes weer terug komen.

Lees ook: Met deze 5 tips kun je bladluis op een natuurlijke manier bestrijden

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Goodhousekeeping | Beeld: Flickr, anne beaumont