Oeps! Je bent je identiteitsbewijs kwijtgeraakt in het buitenland… Wat nu?

identiteitsbewijs

Raak vooral niet in paniek als je je identiteitsbewijs kwijt bent

Het is weer vakantietijd, heerlijk! Lekker een stedentrip of een verre reis maken, maar dan opeens zie je dat je wat mist: je paspoort of je ID-kaart. Of je ‘m verloren bent of dat hij gestolen is, weet je niet en je zit met je handen in het haar. Hoe komt je nou weer thuis?

Allereerst is het heel belangrijk om niet in paniek te raken. Hier heb je niks aan en zorgt alleen maar voor onnodige stress. Je ID-kaart of paspoort komt er niet sneller van terug. Ga even rustig zitten en bedenk je waar je je identiteitsbewijs voor het laatst gezien hebt. Kan je dit je herinneren? Ga daar dan even naar toe. En zoek ook je bagage even grondig door. Het kan ook heel makkelijk ergens tussen vallen.

Heb je ‘m nu nog niet gevonden? Ga dan langs het politiebureau en doe aangifte van vermissing of diefstal. Je krijgt een bewijs mee en die heb je later nodig voor de verzekering. Meld je vervolgens bij de Nederlandse ambassade. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van alle adresgegevens. Op het consulaat kan je dan een nooddocument aanvragen, zodat je toch weer naar huis kunt gaan. Het aanvragen van zo’n nooddocument duurt gemiddeld twee tot drie werkdagen.

Aanvragen nooddocument
Dit is een lijstje van dingen die je nodig hebt bij het aanvragen van het nooddocument:
• Kopie paspoort
• Twee pasfoto’s
• Kopie van aangifte
• Bewijs dat je als toerist op reis bent
• Tickets voor je terugreis per boot, trein of vliegtuig.

Er zitten natuurlijk wel wat kosten aan verboden. Op deze site kan je lezen hoeveel die kosten zijn per land.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Radar | Beeld: Study Abroad