Om deze reden kun je je fruit beter niet op een fruitschaal bewaren

Het kan nadelig uitpakken voor je vitaminevoorraad

Het is praktisch, ziet er gezellig uit en je wordt af en toe herinnerd om een stukje fruit te eten. Bij veel mensen ligt deze bron van vitamientjes bij elkaar op een schaal. Maar, al je fruit op een zogeheten fruitschaal bewaren is niet altijd een goed idee. We vertellen je waarom dit nadelig uit kan pakken.

Gas

Sommige fruitsoorten kun je gerust onrijp kopen. Bananen, bijvoorbeeld. Zo’n tros groene boomerangs koop je dan niet om direct op te eten, maar laat je liggen tot ze geel en zoet zijn. Het proces waardoor dit fruit nog ‘narijpt’, komt door de productie van een bepaald gas: ethyleen. Andere voorbeelden van fruitsoorten die dit gas produceren en thuis langzaam rijper worden, zijn appels, abrikozen, kiwi’s, mango’s, peren, perziken en pruimen.

Waarom niet samen bewaren?

Alleen fruit steekt elkaar aan. Daar bedoelen we mee dat het gas van bijvoorbeeld een rijpe banaan ook andere vruchten bereikt en deze dus ook sneller laat rijpen. Eén zo’n gele kromme jongen met bruine vlekjes kan er zo voor zorgen dat je in rap tempo moet beslissen wat je met al die zachte kiwi’s of perziken gaat doen. Kortom, niet altijd even handig om alles bij elkaar in één schaal te leggen.

Gebruik het in je voordeel

Het gas ethyleen is hier duidelijk de boosdoener. Maar bedenk dat je dit proces ook in je voordeel kunt gebruiken. Een rijpe perzik bij een groene tros bananen leggen als je ze op korte termijn wilt oppeuzelen, doet namelijk wonderen. Het gas is dus niet alleen maar vervelend.

Fruit dat tegen het gas kan

Ook handig om te weten: niet alle fruitsoorten reageren even sterk op het gas. Druiven en watermeloenen maken het zelf niet of nauwelijks aan, maar worden er wel sterk door beïnvloed. Ananas, bessen en kersen zijn daarentegen nauwelijks vatbaar voor ethyleen. Deze vitaminebommen kun je daardoor zorgeloos bij je andere fruit bewaren.

Lees ook: Wat is gezonder, diepvries- of vers fruit?

Bron: Kookfans | Beeld: Pexels