Ook zoveel last van statisch haar en kleding? Dit is hoe dat komt

Merk jij ook dat je nogal ‘knettert’?

Als het buiten koud is, zetten we de verwarming op standje oven. Fijn voor die onderkoelde ledematen, maar minder prettig voor je haar. Het wordt statisch, knettert, plakt aan je gezicht vast en lijkt in de verste verte niet meer op een kapsel. Daarnaast is de kans groot dat je af en toe een ‘schok’ krijgt in je vinger wanneer je een oppervlak aanraakt. Dit is hoe dat precies komt.

Elektrische lading

Een statisch geladen outfit wordt veroorzaakt door droogte en wrijving en kan behoorlijk vervelend zijn. Wanneer je met je trui tegen een bureau aan schuurt, kun je bijvoorbeeld al statisch worden. Een meteoroloog legt aan RTL Nieuws uit hoe deze elektrische lading precies ontstaat. De boosdoener van statigheid is vooral de droge lucht die we nu in ons land hebben. “De lucht komt de afgelopen tijd uit het oosten, dat noemen wij continentale lucht. Lucht die dus van het land af komt. Die lucht is, logischerwijs, veel droger dan lucht die vanuit zee komt. We hebben vandaag te maken met een luchtvochtigheid van zo’n 40 procent”, legt William Huizinga uit.

Droogte

Dat het een tijdje niet geregend heeft helpt daarnaast ook mee, plus het feit dat we de kachel met deze kou vaak op standje sambal hebben. “Hierdoor stoken we binnen, waardoor de droge lucht wordt opgewarmd en alleen maar droger wordt. Binnenshuis is de luchtvochtigheid misschien wel gedaald naar 15 procent, en dat is gortdroog. Dan gaat het dus knetteren”, aldus William.

Vochtige lucht zorgt er namelijk voor dat statische ladingen makkelijk naar de grond kunnen leiden. En die ladingen moeten we eigenlijk wel zo snel mogelijk kwijt. Want hoe langer de ladingen blijven hangen, hoe groter het ‘stroomschokje’ dat je krijgt. “Zo hebben we hier op het kantoor ook een deurklink waar je flinke optaters van krijgt. Als je die in het donker zou aanraken, zou je letterlijk een vonk zien”, vertelt de meteoroloog.

Tips

Je kunt gelukkig heel makkelijk voorkomen dat je haar statisch wordt door met een droogtrommeldoekje over je haar te wrijven of door je haar onder handen te nemen met een koude borstel. Hier kun je lezen hoe dat werkt. Hoe je voorkomt dat je kleding statisch wordt? Dat kan door bijvoorbeeld een ijzeren veiligheidsspeld in de zak van je kledingitem te stoppen. Als je iets aanraakt wat geleidt, voorkomt het metaal dat je een optater krijgt. Ook helpt het om haarlak op je kleding te spuiten. Spuit een dun laagje haarlak, op een afstand van zo’n dertig centimeter, op je haar of kleding en je hebt geen last van geladen kleding of haar. Het is belangrijk dat je de haarlak niet te dichtbij op je items spuit, anders wordt het hard. Handig!

Lees ook: Zo voorkom je dat je kleding statisch wordt

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Unsplash