Op deze manier houd je je yogamat lekker fris

yogamat fris

Dat is wel zo fijn wanneer je met je gezicht op het matje ligt.

Sta jij regelmatig in downward facing dog op je yogamat? Allereerst: goed bezig! Maar ben je net zo goed bezig met het schoonmaken van je matje? Als je dat nog niet doet, is het hoog tijd om daarmee te beginnen. Je yogamat is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Met deze schoonmaaktips houd je je yogamat lekker fris.

Bacteriën

Tijdens een yogasessie spring je heel wat rond op je matje. Daar ga je lekker van zweten, waar de nodige geurtjes en bacteriën bij komen kijken. Als je je yogamat niet schoonmaakt, krijgen de bacteriën alle kans om zich in de yogamat te nestelen en te vermenigvuldigen. Het is dus aan te raden om na elke yogasessie je matje schoon te maken. Dat hoeft echt niet lang te duren; met een beetje spray en een doekje kom je namelijk al een heel eind!

Snelle schoonmaakbeurt

Over het algemeen is een snelle schoonmaak na je work-out voldoende. Het hoeft echt niet altijd heel grondig te zijn. Een schoonmaakspray is al voldoende. Spray je mat met het schoonmaakmiddel in en neem deze vervolgens af met een zacht doekje. Zorg ervoor dat je niet te veel spray gebruikt, want het schoonmaakmiddel dat je niet goed weghaalt, kan in het materiaal trekken. Op de lange termijn kan dat schimmel veroorzaken. Je kunt daarom het beste het doekje uitspoelen en de mat daarna nog een keer afnemen. Zo weet je zeker dat je alle zeepresten hebt verwijderd.

Grondige schoonmaakbeurt

Heeft je mat baat bij grof geschut? Ga dan voor een warm sopje met afwasmiddel. Zorg dat het water niet te heet is, want dit kan je mat beschadigen. Ook voor deze methode geldt dat je tot slot de mat goed moet afnemen met een doekje.

Is je matje schoon, dan is het het beste om de mat hangend te laten drogen. Rol de mat in elk geval niet op, want dan duurt het een stuk langer voor de mat droog is. Het achtergebleven vocht trekt dan ook in de mat. Zo krijgen achtergebleven bacteriën de kans om zich alsnog te verspreiden. En dan is al je werk voor niks geweest…

Lees ook: Moet je je sportkleding na elke work-out wassen? Zo zit het!

Bron: Nike, Margriet | Beeld: Pixabay