Dit is wat je moet doen als je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt

Het kan grote gevolgen hebben voor je auto

Het is bijna de grootste schrik die iemand kan krijgen bij het benzinestation: je autotank vullen met de verkeerde brandstof. We weten dat het slecht is voor je auto om diesel in een benzineauto te doen, maar hoe slecht is het eigenlijk? En wat moet je doen wanneer je de verkeerde brandstof hebt getankt?

Verschil

Je kunt diesel en benzine allebei tanken bij een benzinestation en bij juist gebruik zorgen de vloeistoffen ervoor dat je auto weer tig kilometers vooruit kan. Als je het zo stelt, lijkt er weinig verschil te zitten tussen diesel en benzine, maar er zit wel degelijk een groot verschil tussen de twee. “Diesel is een veel dikkere substantie dan benzine en het wordt ontstoken door druk in plaats van een elektrische ontsteking”, legt Jake McKenzie, content manager bij Auto Accessoires Garage, uit aan Reader’s Digest.

Gevolgen

Dit verschil kan dan ook fataal zijn voor je auto. Zelfs als je per ongeluk ‘maar’ een paar liter diesel in je auto hebt getankt, kan het al gevolgen hebben. “Omdat de brandstof zo dik is, kan zelfs een kleine hoeveelheid diesel in een benzinetank de brandstofinjectoren en filters van de motor verstoppen”, aldus Jake. 

Leegpompen

Wat je moet doen wanneer je per ongeluk de verkeerde brandstof hebt getankt? Bel zo snel mogelijk de Wegenwacht om je brandstoftank leeg te laten pompen. Het is belangrijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt, want zelfs wanneer je niet rijdt met de verkeerde brandstof, kan de vloeistof je tank al beschadigen. Ook moet je je auto resetten. “Je moet de motor als het ware uitleggen dat de brandstoftank leeg is en weer gevuld kan worden”, legt een woordvoerder van de ANWB uit aan NU.nl. Aha, duidelijk!

Lees ook: Met deze tips gaat de accu van je auto langer mee

Bron: Margriet | Beeld: iStock