79 jaar getrouwd: relatiegeheimen van het langst getrouwde stel ter wereld

Volgens het oude koppel zijn dit de 6 geheimen van een lange en gelukkige relatie

In 1941 stapten ze in het huwelijksbootje en nog altijd is het echtpaar Tapia gelukkig getrouwd. Met hun 79-jarige huwelijksjubileum sleepten Julio en Waldramina het record van ‘langst getrouwde stel ter wereld’ in de wacht. Hoe blijf je ook na zoveel jaar nog gelukkig in de liefde? Dit is wat we kunnen leren van het paar.

Waldramina en Julio

Julio Cesar Mora Tapia en Waldramina Maclovia Quinteros Reyes uit Ecuador gaven elkaar het ja-woord in 1941. Julio was toen 31 jaar oud, Waldramina 26 jaar. De families van de twee geliefden waren eigenlijk tegen het huwelijk, maar het echtpaar liet zich daar niet door tegenhouden. Dat het doorzetters zijn, blijkt wel uit het record dat de Julio en Waldramina op hun naam wisten te zetten. Met hun huwelijk van 79 jaar mogen zij zich het langst getrouwde stel ter wereld noemen. Julio is inmiddels 110 jaar oud, zijn vrouw mag binnenkort 105 kaarsjes uitblazen. In een interview met het Guinness World Records onthullen ze de geheimen achter hun lange, gelukkige huwelijk.

Vriendschap is de basis

Waldramina en Julio waren eerst goed bevriend. Ze kenden elkaar al zeven jaar voordat ze in het huwelijksbootje stapten. Het stel bewijst dat vriendschap een goede basis is voor een langdurige relatie. Vrienden kennen elkaar door en door en zijn ook op de hoogte van elkaars slechte eigenschappen, iets wat je nog wel eens over het hoofd wilt zien als je tot over je oren verliefd wordt. Ook is het vertrouwen en plezier dat bij vriendschap komt kijken een heel goede basis voor een gelukkig huwelijk.

Niets van anderen aantrekken

Goed, als ál je familie en vrienden je voorzichtig vertellen dat je partner misschien niet de ware voor jou is, dan is er misschien wel iets aan de hand. Maar eerlijk is eerlijk, er is altijd wel iemand die het niet helemaal eens is met je partnerkeuze. Trek je er niets van aan, zo weten Julio en Waldramina, die zonder toestemming van hun ouders trouwden. Uiteindelijk weet je zelf het beste wie bij je past, en met wie je samen oud wilt worden.

Tijd met elkaar doorbrengen

Verveling of sleur? Daar hebben Julio en Waldramina geen last van. De reden daarachter is simpel: ze vinden het gewoon heel gezellig om samen tijd door te brengen. Dat is misschien een nogal vanzelfsprekend onderdeel van een relatie, maar daarom ook juist zo belangrijk. Is jouw partner iemand met wie je eindeloos kunt praten, lachen, huilen, of gewoon stil kunt zijn zonder dat het ongemakkelijk wordt? Dan zit je helemaal goed.

Wees volwassen

Volgens het echtpaar is ook volwassenheid een belangrijk onderdeel van hun lange relatie. “Vanaf het begin van ons huwelijk waren we verliefd én volwassen, waardoor we elkaar goed kenden en emotioneel konden groeien om samen onze toekomst te bepalen”, verklaart het stel in een interview met Guinness World Records. “Onze geheime formule is liefde + volwassenheid + wederzijds respect.”

Respecteer elkaar

Respect is een belangrijk onderdeel van een relatie, aldus Julio en Waldramina. “We onderhouden onze relatie met respect, compassie en toegeeflijkheid. We hebben nooit ruzie gehad. Er waren wel onenigheden, maar dat lieten we niet merken aan de kinderen, die ook respect en liefde verdienen.”

Herinner waarom je verliefd op elkaar werd

Ook járen later kunnen Julio en Waldramina nog benoemen waarom ze als een blok voor elkaar vielen. Zo vond Waldramina haar aanstaande een liefhebbende man met een jonge geest, die ook nog eens prachtige gedichten schreef. Julio bewonderde Waldramina vanwege haar schoonheid, de lange gesprekken die ze samen konden voeren, haar grote hart en sterke karakter. Kijk, met deze romantische woorden haal je al die liefde zo weer naar boven.

Lees ook: Verliefd zijn op twee mensen tegelijk, kan dat? Een expert geeft antwoord

Bron: Well + Good, Guiness World Records | Unsplash