Rijk worden? Leer dan deze vier slechte gewoonten af

Wie kan deze tips goed gebruiken?

Natuurlijk is het een stukje makkelijker om bizar rijk te worden als je wordt geboren in een rijke familie. Maar alle kleine beetjes helpen. Daarom hebben we vier gewoonten op een rijtje gezet die je toch echt moet afleren als je een dikke bankrekening wilt hebben.

1. Niet sparen

Ja, dit klinkt als een open deur. Maar het is wel een van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Zorg er in elk geval voor dat je een noodpotje hebt, waar je elke maand een klein bedrag in stort. Mocht er dan een keer iets gebeuren, dan hoef je niet halsoverkop een grote uitgave te doen waar je niet op bent voorbereid. Dat scheelt je sowieso flink wat stress. Tip: maak echt een andere bankrekening aan voor je noodfonds. Zo kom je niet zo snel in de verleiding om er toch geld af te halen.

2. Praten over geld

Zet jij graag op Facebook of Twitter wat voor leuke plannen je allemaal hebt met je salaris voor die maand? Of wat voor prachtige aankoop je hebt gedaan? Doe maar niet. Hiermee geef je in principe aan dat jij iets hebt wat het stelen waard is. En als criminelen lezen dat je je geld weer binnen hebt, lezen ze het bijvoorbeeld ook wanneer je je huis een weekje onbewaakt achterlaat omdat je op vakantie bent. Zo ben je je gloednieuwe MacBook, waarvan je trots een foto op Facebook had gezet, weer net zo hard kwijt. Je zorgt zo dus voor onnodig risico.

3. Impulsaankopen

Sowieso is het een goed idee om geen impulsaankopen te doen. En dat is nog een lastige, want het punt van een impulsaankoop is dat je brein je in het moment vooral op de korte termijn stuurt. Zo ga je opeens dingen kopen die je misschien niet nodig hebt, maar wel leuk vindt of wilt hebben. Natuurlijk, zo nu en dan een klein presentje voor jezelf moet kunnen, maar vraag jezelf toch eens af wanneer je op het punt staat een impulsieve aankoop af te rekenen: wil ik dit hebben of heb ik dit nodig? Het kan ook een goed idee zijn om (een deel van) het bedrag dat je uitgegeven zou hebben aan een impulsaankoop naar je spaarpot over te maken. Zo sla je twee vliegen in een klap.

4. Loterijen

Het is natuurlijk een droom: je deurbel gaat en je krijgt een grote gouden envelop in handen omdat er op jóuw lot een mega-bedrag is gevallen. Maar het is goed om realistisch te blijven, want dat is en blijft voor veruit de meeste mensen een droom. Zo was de kans op de jackpot bij de oudjaarstrekking van 2019 ongeveer 1 op 6,3 miljoen, vond RTL Nieuws. Ter vergelijking: de kans dat je in Nederland door bliksem wordt geraakt is al drie keer groter dan dat. De kans dat je binnen drie keer raden iemands pincode juist hebt is maar liefst 1890 keer groter. Kortom: laat die loten voor wat het is.

Lees ook: Over deze geldzaken maken stellen de meeste ruzie

Bron: Fem-fem, RTL Nieuws | Beeld: Pixabay, angelolucas