Slim verlof opnemen in 2021: 31 dagen vrij voor slechts 17 vakantiedagen

Wil je zo lang mogelijk vrij zij? Plan je vakantiedagen dan zo in

We werken inmiddels al meer dan een jaar thuis en ons leven staat nog steeds helemaal op zijn kop. Lekker ontspannen op vakantie naar het buitenland, dat zit er vooralsnog niet in. Toch is het een goed idee om eens wat vrije dagen op te nemen om je rust te pakken. Ben je van plan om binnenkort wat verlofdagen op te nemen? Plan het dan slim in. Op deze manier hoef jij maar 17 vakantiedagen op te namen voor 31 dagen vrij. Heerlijk!

Wettelijke vakantiedagen

Neem je je wettelijke verlofdagen strategisch op, dan kan je in 2021 flink profiteren van het aantal extra vrije dagen. Mensen die fulltime werken (40 uur per week) hebben wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen, oftewel vier weken in totaal vrij. De zogenoemde ‘bovenwettelijke vakantiedagen’ zijn de extra vakantiedagen die de meeste werkgevers hier jaarlijks nog bovenop geven. Neem je je vakantiedagen slim op rond de officiële feestdagen, dan ben je soms een hele week vrij. Voor de officiële feestdag hoef je geen vakantiedag op te nemen, dus deze vakantiedag kun je bewaren voor een ander moment.

Drie opties

Hoewel het inmiddels al april is en we feestdagen als Goede Vrijdag en Pasen al achter de rug hebben, zijn er nog genoeg feestdagen en weekenden over om gebruik van te maken. Zo is het over een paar weken al Koningsdag en ook Hemelvaart en Pinksteren staan voor de deur. Wacht dus niet te lang met het opnemen van je vakantiedagen, want deze extra vrije dagen wil je niet mislopen!

  • Optie 1: 9 dagen vrij met 4 vakantiedagen. Wil jij in april nog wat vrije dagen opnemen? Dan kun je dit het best in de laatste week doen. Neem dan 26, 28, 29 en 30 april vrij. Met de weekenden en natuurlijk Koningsdag op 27 april erbij ben je maar liefst negen dagen vrij, terwijl je maar vier vakantiedagen hoeft op te nemen. Ideaal!
  • Optie 2: 18 dagen vrij met 10 vakantiedagen. In mei is het helemaal feest. Op donderdag 13 mei is het Hemelvaart, dus dan hoef je geen vrij te nemen. Vervolgens is het op 23 en 24 mei Pinksteren. Neem je 14, 17 t/m 21 mei en 25 t/m 28 mei vrij? Dan krijg je daar 18 dagen vrij voor terug.
  • Optie 3: 23 dagen vrij met 13 vakantiedagen. Je kunt het zelfs nog bonter maken. Als je bovenop de dagen van optie 2 ook nog 10, 11 en 12 mei vrij neemt, heb je maar liefst 23 dagen vrij voor slechts 13 opgenomen vakantiedagen. Je kunt dan van 8 mei tot en met 30 mei vakantie gaan vieren.

Wil je het écht goed aanpakken? Dan kun je natuurlijk altijd optie 1 en optie 3 combineren. Je moet dan 17 vakantiedagen op te nemen, maar bent wel gelijk 31 (!) dagen vrij.

Verlof

Natuurlijk geldt, zoals bij veel bedrijven: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Daarom is het alvast wijs om je vakantiedagen niet alvast slim in te plannen, maar ook alvast vrij te vragen. Want ja, je collega’s willen natuurlijk ook wel zoveel extra vrije dagen. Wees er dus op tijd bij. Werkgevers mogen twee weken voor de daadwerkelijke verlofdag nog weigeren. Daarnaast mag een werkgever verlof intrekken als er een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ is die de bedrijfsvoering in gevaar brengt. Het komt soms ook voor dat je werkgever juist wil dat je een vakantiedag opneemt. De dag na Hemelvaartsdag (donderdag) bijvoorbeeld. Dit mag, maar dan moet dat wel vooraf bekend zijn.

Lees ook: Veilig op vakantie: 189 mensen mogen het in april uitproberen in een Grieks resort

Bron: Beautify | Beeld: Unsplash