Feit of fabel: een smartphone met waterschade moet je een nacht in droge rijst leggen

smartphone waterschade trucje rijst

Werkt het echt of is het een broodjeaapverhaal?

Ben je iemand die altijd je smartphone meeneemt naar het toilet? Dan is de kans aanwezig dat je ‘m per ongeluk in het toilet laat vallen. Is dit het geval? Dan wil je na wat gevloek en getier je dierbare smartphone natuurlijk zo snel mogelijk redden. Ooit gehoord van het trucje waarbij je je natte telefoon een nachtje in de droge rijst moet leggen?

Is dit nu een feit of toch gewoon een fabeltje?

Waar of niet?

Wij zochten het voor je uit. En wat blijkt? Het is werkelijk een feit dat droge rijst het leven van je smartphone kan redden! Dit komt doordat de droge rijstkorrel het water uit de smartphone absorbeert. Het is belangrijk dat je je telefoon minimaal 48 uur of langer in een kom of zakje met droge rijst legt. Op deze manier beperk je de grootste schade. Let er wel op dat je alleen je telefoon in de rijst legt en de batterij en simkaart er apart uithaalt. Deze kun je beter laten drogen op een absorberende doek.

Extra tips

Dit zijn de extra ‘eerste hulp bij waterschade’-tips voor je smartphone:

  • Schakel je toestel direct uit wanneer deze waterschade heeft opgelopen. Verwijder ook direct de SIM-kaart, batterij en de eventuele SD-kaartjes. Probeer dit allemaal te drogen met een (absorberende) vaatdoek.
  • Probeer het toestel zo min mogelijk te schudden zodat je voorkomt dat het vocht op andere plekken in het toestel komt.
  • Blaas je smartphone nooit droog met een hete föhn. Warme lucht is slecht voor het toestel en je blaast hiermee het vocht naar andere plekken binnenin de telefoon.
  • Gebruik in plaats hiervoor een stofzuiger om het vocht uit het toestel te zuigen. Houd wel enige vaststand aangezien de stofzuiger statische elektriciteit kan veroorzaken.
  • Leg tenslotte de telefoon minimaal 48 uur in de droge rijst en zet hierna voorzichtig je telefoon weer in elkaar. Vingers gekruist en hopen dat je smartphone weer net zo werkt als voorheen!

Lees ook: Schokkend: dit is wat je telefoon met je ruggengraat kan doen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: KPN | Beeld: videostill, 5-Minute Crafts