Brandweer waarschuwt: deze gewoonte kan je leven redden als ’s nachts brand uitbreekt

brand
Deze gewoonte kan je leven redden bij brand

We hopen natuurlijk dat het je nooit zal overkomen, maar het is maar beter om voorbereid te zijn om het ergste. Stel je voor dat er ’s nachts brand uitbreekt. Wat is je vluchtroute? Het is altijd goed om te weten waar het beste je huis kunt verlaten. Door een raam, via het balkon, door de achterdeur of via de voordeur? Bedenk wat de snelste en makkelijkste route zou zijn. Daarbij is er nog een ding dat je kunt doen om jezelf meer tijd te geven in het geval van brand.

Bescherm jezelf.

Voorkomen

Probeer brand te voorkomen door geen kapotte elektrische kabels te gebruiken en niet binnen te roken. Ook is het belangrijk dat je een brandblusser in huis hebt en een werkend rookalarm. De brandweer heeft daar nog een tip aan toegevoegd: sluit altijd de deur van je slaapkamer. Hierdoor vertraagt het vuur en stik je niet zo snel in de rook.

Ontsnappen

Ontsnappen aan brand kan minuten- of zelfs secondenwerk zijn. Door de rook loop je al gauw de kans dat je niet meer kunt ademen. Vroeger hadden mensen gemiddeld 17 minuten de tijd om hun huis te ontsnappen als er brand uitbrak. Tegenwoordig heb je maar drie minuten. Dit ligt aan de manier waarop we ons huis inrichten, waardoor de brand sneller uit kan slaan.

Gesloten deur

Door de deur van je slaapkamer te sluiten kun je net het verschil maken tussen leven en dood. Door de deur te sluiten kan het vuur niet zo snel binnendringen en ook de rook blijft voornamelijk buiten de slaapkamer. Dit geeft je meer tijd om te ontsnappen of te wachten tot de brandweer je komt redden. Veel mensen denken dat het handiger is om de deur open te houden omdat ze dan sneller weg kunnen. Helaas loop je dan juist het risico dat je al stikt van de rook voordat je doorhebt dat er brand is.

Lees ook: Kan een spin overleven in de stofzuigerzak?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Real Simple | Beeld: Pexels