5 tips om zonder kleerscheuren door de sneeuw te fietsen

fietsen

Glibber jij ook alle kanten op tijdens het fietsen?

Het heeft gesneeuwd! Heel Nederland is bedolven onder een prachtige witte laag. Schitterend om te zien en natuurlijk leuk voor fotografen. Maar, als jij als echte Hollander overal op de fiets naartoe gaat, is het wat minder leuk. Veel fietspaden zijn ondergesneeuwd, wat betekent dat het verraderlijk glad kan zijn. Wil jij zo veilig mogelijk fietsen zonder te vallen? Lees dan deze vijf tips.

Deze tips kunnen je helpen als het glad is.

1. Banden laten leeglopen

Je hebt meer grip op een gladde weg als je banden een beetje zacht zijn. Heb jij altijd keurig opgepompte banden? Laat ze dan een beetje leeglopen zodat je meer grip hebt. Kan jij je de laatste keer dat je je band hebt opgepompt niet herinneren? Prima, pomp ze dan pas op als het niet meer glad is. Volgens de Fietserbond fietsen de meeste Nederlanders standaard op te zachte banden, dus grote kans dat jouw banden voor dit weer prima zijn.

2. Zadel

Zet je zadel een stukje omlaag, zodat je beter bij de grond kunt. Dreig je dan toch om te vallen of weg te slippen, dan kun je gemakkelijk je been uitsteken en jezelf zo opvangen voordat je op je snoet ligt. Draag om deze reden goede schoenen met profiel, dus geen gladde laarsjes of hakken.

3. Versnelling

Je denkt misschien dat het beter is om je fiets in de eerste versnelling te zetten omdat je zo makkelijker kunt fietsen, maar dat is niet waar. Een zwaardere versnelling zorgt voor veel meer grip.

4. Houd afstand

Auto’s duwen sneeuw aan de kant, waardoor er vaak hoopjes sneeuw aan de rand van de weg liggen. Fiets dus iets meer naar het midden van de weg toe zodat je niet weg kunt glijden op stukken sneeuw. Houd ook afstand van auto’s en andere fietsers.

5. Kijk goed om je heen

Fiets je over een vrijgemaakte baan, maar zie je de klinkertjes erg glinsteren? Grote kans dat hier ijzel ligt en het erg glad is. Probeer jezelf uit te laten rollen en rem niet onverwachts.

Lees ook: De oplossing tegen bevroren autoruiten? Een zakje water!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Fietsersbond | Beeld: fietsen in de sneeuw 4, door Joop van Dijk onder de licentie CC BY-SA 2.0