Met deze 6 tips ben je snel van die beslagen autoruiten af 

Zodat je snel weer veilig de weg op kan 

Je herkent het vast wel als je vaak in de auto zit: bij het opstarten beslaan al je ramen. Niet gek, nu het buiten kouder en vochtiger wordt. Koude lucht slaat namelijk minder vocht op dan warme lucht. Toch willen we graag zo snel mogelijk van die beslagen autoruiten af, zodat we weer veilig de weg op kunnen. Met deze zes tips moet dat zeker lukken. 

1. Afvoerkanalen schoonmaken 

Het is belangrijk dat je de afvoerkanalen van je auto schoonhoudt. Die kanalen kunnen verstopt raken met vuil en bladeren. Als het regenwater niet weg kan lopen, is er een kans dat het in je auto belandt. En dat willen we natuurlijk niet, want dan beslaan onze autoruiten. 

2. Verwarming aan en ramen open 

Zet de ventilatie niet op recirculatiestand, maar zorg ervoor dat de ventilatie open staat. Als je dat niet doet, wordt je auto niet ontlucht. Doe daarnaast je verwarming aan, want warme lucht neemt meer vocht op dan koude lucht. Tussendoor de ramen opendoen, kan ook helpen om vochtige lucht naar buiten te laten. 

3. Airco aan 

De meeste mensen gebruiken de airco alleen om af te koelen op warme zomerdagen. Echter is het in de winter ook heel nuttig. De airco haalt het vocht namelijk op een effectievere manier uit de lucht dan de verwarming. Het is sowieso goed om je airco het hele jaar door af en toe te gebruiken, zo voorkom je vieze luchtjes en ophoping van bacteriën.

4. Auto drooghouden 

In Nederland is de kans groot dat je een keer natregent en daarna weer in de auto stapt. Leg in dat geval je natte jas, tas, paraplu en andere dingen in de kofferbak. Zo kan de bekleding van de stoelen het vocht niet opnemen. Eenmaal thuis, is het verstandig om de ramen open te zetten voor wat ventilatie. Mits je een droge parkeerplaats of garage hebt, natuurlijk. 

5. Ontvochtiger 

Er bestaan speciale vochtabsorberende producten, zoals een vochtvreter of speciale kussens. Die kun je kopen om de vochtige lucht in je auto op te nemen. En voor de katteneigenaren: kattengrit in een oude sok zou ook moeten helpen. 

6. Shampoo 

Smeer een beetje schoonmaakmiddel of shampoo aan de binnenkant van de ruit, om dampaanslag te voorkomen. Uiteraard niet te veel, want dan heb je geen helder zicht meer op de weg. 

Lees ook: Benzine gemorst? Zo krijg je de benzinelucht uit je auto en kleding

Bron: Margriet | Beeld: Pexels, Valeriia Miller