Snikheet in de auto? Zet de ramen dan vooral níet open

Op deze manier koelt het interieur in je auto het snelste af

Nog niet iedereen kan genieten van de luxe, maar tegenwoordig zijn de meeste auto’s wel uitgerust met een airco. Handig, want tegenwoordig kent Nederland ook warme zomers. Stap jij nu net in je warme auto (lees: minisauna)? Zet de ramen dan niet open.

Snelste manier

Als je in je hete auto stapt, ben je misschien geneigd om de ramen meteen te openen zodat de warme lucht sneller uit je auto is. Toch schijnt dit niet de snelste manier te zijn om je auto af te laten koelen. Onderzoek van Thrillist wijst uit dat je auto juist sneller afkoelt als je de ramen dichthoudt. De website onderzocht verschillende methoden om erachter te komen hoe jij je auto van binnen het snelst kunt afkoelen en ontdekte dat deze manier het beste werkt. Er komt dan namelijk geen nieuwe warme lucht in de auto en zo kan de koude aircolucht beter z’n werk doen, want ook deze koude lucht ontsnapt dan niet via het raam naar buiten.

Ramen open

We snappen dat het niet aantrekkelijk is om in die snikhete auto te stappen en om dan ook nog eens de ramen dicht te laten. Gelukkig kun je de auto al iets laten afkoelen voor je erin stapt. Doe in dat geval zo’n vijf minuten voor vertrek de ramen open. Je kunt ook met de deuren wapperen om zo de hete lucht wat uit je auto te verdrijven. Weeg alleen wel af of je hier zin in hebt. Als de temperatuur boven het kwik stijgt heb je waarschijnlijk helemaal geen zin om met die deuren te wapperen. Sluit de ramen (en deuren natuurlijk) als je weer in de auto zit en zet de airco aan. De airco werkt bovendien het beste in een rijdende auto. 

Verschil in temperatuur

Als het buiten 35 graden is, kan het zo verleidelijk zijn om de airco op 21 graden te zetten. Of het zo’n goed idee is? Dat helaas niet. Het temperatuurverschil mag eigenlijk niet meer dan 8 graden zijn. Bovendien is het beter voor het brandstofverbruik als het verschil tussen de hete buitentemperatuur en binnen niet groter is dan 5 graden.

Lees ook: Waar of niet: kun je ziek worden van de airconditioning?

Bron: Thrillist, AD | Beeld: Unsplash