Sollicitatie? Zo maak je indruk nog vóór het gesprek begonnen is

Solliciteren is al moeilijk genoeg, maar zo geef je jezelf een streepje voor

Niemand zal echt kunnen zeggen dat ze ervan houden om te solliciteren. Eerst al dat gedoe met je CV en een motivatiebrief, en als je dan op gesprek mag komen is dat vaak zenuwslopend. Recruiter Alicia Whitney deelt een paar insider tips om je sollicitatie zo goed mogelijk door te komen – nog vóór het gesprek begonnen is.

1. Flexibel en vriendelijk

Allereerst moet er natuurlijk een sollicitatiegesprek gepland worden. Hier kun je je direct van je beste kant laten zien: wees vriendelijk tegen degene met wie je een afspraak plant en toon je flexibiliteit. Je hoeft natuurlijk niet je hele agenda te legen om een gesprek in te plannen, maar laat zien dat dit gesprek echt een prioriteit voor je is. Als dit betekent dat je dat etentje of uitje moet verplaatsen, dan is dat maar zo. Dikke kans dat vrienden en familie volop begrip hebben voor je situatie.

2. Alles compleet

Zorg bovendien dat je toekomstige werkgever alle informatie over je heeft die ze nodig hebben. Een CV, een motivatie, eventuele referenties of een portfolio: dit wil je van tevoren al aanleveren. Zo voorkom je weer een ongemakkelijk moment bij het gesprek waar je dit nog snel in orde moet maken. Gouden tip: vraag bij het plannen van het gesprek welke gegevens ze nog nodig hebben en hoe je dit het beste kunt aanleveren.

3. Stel vragen

Veel mensen trappen in deze val, en ga ook bij jezelf maar eens na: heb je ooit met een vraag gezeten en die vervolgens niet gesteld uit angst dom over te komen? Dit kun je dus beter vermijden voor je sollicitatie. Wees niet bang om verduidelijking te vragen waar je dat nodig hebt. Vraag bijvoorbeeld eens hoe het sollicitatieproces eruit ziet. Hoe lang gaat het gesprek duren, wie ga je spreken – dit zijn absoluut geen domme vragen. Houd er wel rekening mee dat de recruiter aan de andere kant niet zit te wachten op eindeloze mails met vragen. Bedenk dus goed wat je nog wilt weten, schrijf een korte en duidelijke mail met vragen, en voilà. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je je extra goed voorbereiden op het gesprek.

4. Allen beantwoorden

Zoals met zoveel dingen, gaat het regelen van een sollicitatie tegenwoordig grotendeels via het internet. En vaak krijg je dan in mails te maken met meerdere afzenders en geadresseerden. Houd hier rekening mee en gebruik bij het reageren op je mails de knop ‘Allen beantwoorden’, zodat ook degenen in de CC jouw antwoord te zien krijgen. Zo help je je toekomstige werkgever om de communicatie helder te houden.

Kortom: genoeg manieren om nog vóór je gesprek een streepje voor te halen. Succes!

Lees ook: Dit moet je wel en niet doen bij het opvolgen van je sollicitatiegesprek

Bron: Lifehacker | Beeld: Pexels, Andrea Piacquadio