Last van spierpijn na het sporten? Dit is waardoor het komt

Nog belangrijker: wat kun je ertegen doen?

Ga jij altijd helemaal kapot op de dag na een intensieve work-out? De één heeft er direct de volgende dag last van, terwijl de ander nergens last van heeft. Ook lijkt het bij een ander altijd minder ernstig dan bij jezelf. Ligt dit dan aan je eigen fitheid, of heeft het een andere oorzaak? En hoe kom je er in hemelsnaam zo snel mogelijk vanaf? Een heleboel vragen, waar wij het antwoord op weten. Dus kamp je met spierpijn en ontwijk je hierom vaak de sportschool, lees dan gauw verder.

Pak die spieren aan.

Spierpijn

Spierpijn is gewoon spierpijn, zal je waarschijnlijk denken. Dit blijkt echter wat gecompliceerder in elkaar te zitten. Er zijn twee soorten spierpijn. De eerste variant voel je direct na het sporten en geeft een ‘verzuurd’ gevoel. Je voorkomt dit door na je sportsessie even rustig te stretchen, of ook wel: een cooling down te doen. De tweede soort spierpijn treedt de volgende óf tweede dag na het sporten op. Door het sporten heb je kleine scheurtjes in je spieren gemaakt. Die scheurtjes wil je lichaam in de volgende 48 uur repareren. Hierdoor stroomt er meer bloed door je spieren. En dat voel je!

Nuttig

Scheurtjes, meer bloed door je spieren en spierpijn. Dat klinkt allemaal niet heel goed, toch? Juist wel. Dit hele proces maakt je spieren sterker. Het herstel verbetert de samenwerking tussen verschillende spiervezels. Ze nemen nu niet toe, maar worden juist dikker. Hallo, vollere billen! Daarnaast verbetert de uitwisselingen van stoffen in je spieren, waardoor ze de volgende keer een langere en meer intensieve training aan kunnen.

Waarom jij

Het is je vast weleens overkomen: je gaat sporten met een vriend(in), waarna jij de volgende dag ontzettend spierpijn hebt en je sportpartner nergens last van heeft. Dit verschil is afhankelijk van drie verschillende factoren. Wanneer je vaker traint, wennen je spieren aan de inspanning. Ze zullen minder snel beschadigd raken, met als gevolg bijna geen spierpijn. De tweede factor heeft te maken met de training. De ene oefening bezorgt je meer spierpijn dan de andere oefening. De laatste factor heeft te maken met vrouwelijke hormonen. Wanneer je als vrouw in je vruchtbare jaren zit, heb je een hoog oestrogeenwaarde. Het hormoon oestrogeen draagt bij aan de bescherming van je spieren. Kortom: je hebt als vrouw dan minder last van spierpijn!

Tips

Ben je het slachtoffer geworden van een flinke portie spierpijn? Dan zijn er een aantal tips om de pijn te verlichten. Allereerst: zorg ervoor dat je voor je training goed opgewarmd bent. Je spieren worden hierdoor warmer en versoepelen. Je eindigt je training vervolgens met een cooling down. Probeer ook na de training continu nog rustig te bewegen. Gelijk in bed of op de bank ploffen is fijn, maar niet de beste keuze. Is dit nu al te laat? Neem dan een warm bad of een hete douche. Dit bevordert de bloeddoorstroming, waardoor de scheurtjes in je spieren sneller herstellen. Zo ben je er sneller vanaf!

Lees ook: Helpt sporten op een nuchtere maag je bij het afvallen? Dit zegt de wetenschap

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN | Beeld: Unsplash