Test: zó kom je erachter of een batterij leeg is

batterij test

Het is heel simpel

Het is het beste om lege batterijen direct weg te gooien in een bak die daarvoor bestemd is. In de praktijk hebben veel mensen echter een la of bak met batterijen thuis, waarvan ze geen idee hebben welke batterijen vol zijn en welke leeg. Klinkt dit jou bekend in de oren? Lees dan snel verder en ontdek hoe je een lege batterij kunt herkennen. 

Dé batterijen-lifehack

Voor deze truc heb je nodig: de batterij in kwestie (duh) en een tafel of ander hard oppervlak. Wat je doet is als volgt: houd de batterij verticaal en laat hem vanaf een paar centimeter hoogte op de tafel vallen. Als de batterij vervolgens rechtop blijft staan zonder te stuiteren, dan kun je hem nog gebruiken. Stuitert de batterij en valt hij om? Helaas, dan is je batterij leeg en kun je hem weggooien. Kleine kanttekening: laat de batterij niet vanaf een te grote hoogte vallen. Dan zal de zwaartekracht er namelijk voor zorgen dat de truc niet werkt en de batterij alsnog omvalt, ook al kan hij nog even mee.

Leg eens uit?

Hoe hoger de batterij omhoog springt, des te leger hij is. Hoe dat kan? Een bruikbare batterij bevat zinkmetaal. Tijdens het gebruiken van de batterij, wordt zinkmetaal omgezet in zinkoxide. Dit zorgt ervoor dat er elektriciteit wordt geproduceerd. In een nieuwe, volle batterij zit dus veel zinkmetaal en dat voorkomt dat de batterij stuitert. Maar na verloop van tijd verandert het zinkmetaal in zinkoxide, dat als een soort veer gaat fungeren, waardoor de batterij veel meer stuitert.

Lees ook: ‘Met dit product van de Wibra blijft jouw Airfryer schoon’

Bron: Margriet, RTL Nieuws | Beeld: Pexels