Teut op de fiets? Na zoveel glazen alcohol riskeer je al een boete

Na een paar biertjes stap je gewoon op de fiets, maar wist je dat je hiervoor een boete kunt krijgen?

Iets te diep in het glaasje gekeken en toch op de fiets gestapt? Martien Meiland deed het onlangs en ligt nu flink onder vuur. Hij had namelijk een fikse bekeuring kunnen krijgen omdat hij nogal teut op de fiets was gestapt. We leggen je uit na hoeveel glazen alcohol jij al een boete riskeert. 

Gevaarlijk

We weten allemaal dat je niet mag autorijden of motorrijden als je onder invloed bent van alcohol, maar veel mensen weten niet dat dit ook geldt voor fietsen. Sterker nog, veel mensen pakken juist de fiets wanneer ze van plan zijn een avondje te stappen en drankjes te nuttigen. Maarre, met een slok op ben jij op de fiets net zo goed bestuurder, en kan het drinken van alcohol “leiden tot gevaarlijk rijgedrag en daarmee tot gevaar voor anderen”, aldus Rijksoverheid.

Alcoholgehalte

Eigenlijk mag het alcoholgehalte in je bloed niet hoger zijn dan o.5 promille wanneer je gaat fietsen. Dat is hetzelfde als in de auto of op de motor. 0.5 promille staat ongeveer gelijk aan twee glazen. Dus pak jij de fiets naar de kroeg? Dan mag je eigenlijk niet meer dan twee glazen wijn of bier drinken. Drink je meer, dan kun je dus een boete krijgen.

Boete

Die boete kan zomaar eens oplopen tot 200 euro. Echter kan de politie je rijbewijs niet innemen, maar je wel een rijverbod van een paar uren geven. En als je als dronken fietser met een hoog alcoholgehalte een ongeluk veroorzaakt waarbij iemand zwaargewond raakt of overlijdt, kun je ook nog eens veroordeeld worden. Drink dus met mate, ook wanneer je op de fiets bent!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SBS6 (@sbs6nl)

Lees ook: ‘s Avonds alcohol gedronken? Dit is hoelang je moet wachten met autorijden

Bron: Margriet | Beeld: Pexels