Thuis met de kids? 6 activiteiten om ze bezig te houden

kinderen

Leuk voor de kleinsten en de wat oudere kinderen

Jonge kinderen die normaal gesproken naar school of het kinderdagverblijf gaan, zitten door corona opeens thuis. Je moet ze als ouder dus bezighouden. De oudere kinderen hebben wel schoolwerkjes, maar de jonge kinderen vaak niet. Bovendien zijn de oudere kinderen op een gegeven moment ook klaar. Hoe houd je ze bezig? Neem nu eens deze activiteiten.

Kook of bak iets

De meeste peuters vinden het heerlijk om in de keuken bezig te zijn. Ook oudere kinderen vinden dit leuk. Overleg wat ze leuk en vooral lekker vinden om te maken en ga aan de slag.

Enkele ideeën om de kleinsten te laten doen:

  • Fruit en groenten wassen
  • Natte en droge ingrediënten met elkaar mengen
  • Roeren van ingrediënten
  • Kneden van deeg
  • Zachte ingrediënten pletten, zoals banaan

Enkele aanvullende ideeën voor de kinderen die geen peuter meer zijn:

  • Koekjes uit het deeg steken
  • Koekjes versieren
  • Beslag voor cakejes in de houdertjes scheppen

Maak zelf bellenblaas

Het is buiten weer mooi weer en kinderen mogen vooralsnog lekker buiten blijven spelen. Laat je kinderen daarom lekker bellen blazen. Maak van tevoren zelf de bellenblaas en de kinderen hebben twee keer zoveel pret.

Verven

Kinderen houden van kliederen en met verf kunnen ze hun wensen in vervulling laten komen. Laat ze dus lekker verven op een groot stuk papier. Leg van tevoren wel iets over de keukentafel heen, zodat ze die niet kunnen besmeuren. Laat kinderen daarna experimenteren met verschillende materialen. Laat ze niet alleen de kwasten in de verf dippen, maar bijvoorbeeld ook blaadjes die ze daarna op het papier kunnen stempelen. Of misschien steentjes, vorken en wattenstaafjes.

Maak een speurtocht

Er gaat even werk in zitten, maar kinderen zijn gek op speurtochten. Dat hoeft overigens niet eens altijd buiten. Het is bijna Pasen, dus je zou paaseitjes in het huis kunnen verstoppen (of gewoon lekker in de tuin).

Laat ze iets bouwen

Lege wc-rollen, kartonnen dozen, lijm, stickers en verf: met deze dingen kunnen kinderen een eind komen. Laat ze lekker dingen los scheuren en weer aan elkaar plakken. Daarna kunnen ze hun zelfgemaakte bouwwerkje nog versieren met verf en stickers.

Maak een takenlijstje

Veel volwassenen vinden het maar niets om huishoudelijke taken uit te voeren. Kinderen daarentegen vinden het hartstikke leuk om mee te helpen met de ‘volwassen taken’. Houd ze bijvoorbeeld bezig door de gewassen sokken bij elkaar te zoeken en op te rollen als bolletjes. Of laat ze de was sorteren op kleur voordat je het gaat wassen. Ook kunnen ze helpen met het opvouwen van handdoeken en theedoeken.

Lees ook: Zo zien de kinderen van Meryl Streep eruit

Bron: Healthline | Beeld: Unsplash