Met deze tips gaat de accu van je auto langer mee

accu auto

Zo houd je de autoaccu in topconditie

Erachter komen dat je een lege accu hebt of dat je accu kapot is, komt nooit goed uit. In de meeste gevallen sta je dan op het punt om te vertrekken en wil je ergens graag op tijd zijn. Een lege accu gooit dan nogal roet in het eten. Maar wie zijn accu goed onderhoudt, kan er langer plezier van ondervinden.

Een gemiddelde autoaccu gaat vier tot zes jaar mee.

Accuonderhoud

Als je je auto al een lange tijd hebt, kun je er bijna niet aan ontkomen dat de accu een keer vervangen moet worden. Een nieuwe accu kost ongeveer tussen de 100 en 265 euro, exclusief de kosten voor het monteren. Dit geld ben je natuurlijk liever arm dan rijk. Onderhoud je accu daarom goed, zo kun je zorgen dat hij langer meegaat. Dat doe je door de volgende dingen te doen:

Rijd regelmatig lange afstanden

Nederland is natuurlijk maar een klein landje, maar het is goed voor je accu als je toch regelmatig lange stukken rijdt. Volgens Motor Trade Association kan het regelmatig rijden van korte stukjes er juist voor zorgen dat je accu eerder aan het eind van zijn latijn is. Autoaccu’s laden zich op wanneer je er lange stukken mee rijdt. Wanneer je acht uur rijdt, is-ie volledig opgeladen. Het betekent niet dat je nu meteen acht uur moet rijden, maar het is wel goed om in de gaten te houden dat je niet alleen maar kleine stukjes rijdt.

Zorg dat de accu niet te warm of te koud wordt

Niet iedereen heeft de luxe om zijn of haar auto altijd in de garage te zetten, maar het kan je accu in de zomer bij hete temperaturen of in de winter bij vrieskou wel een handje helpen. Je autoaccu kan de meeste temperaturen wel aan, maar hitte kan ervoor zorgen dat de batterijvloeistof verdampt, wat problematisch kan zijn bij het laden van de accu. Koude temperaturen kunnen er weer voor zorgen dat de accu leegtrekt.

Houd je accu goed schoon

Het is belangrijk om zo nu en dan de motorkap omhoog te doen om even naar je accu te kijken. Controleer de accu op tekenen van corrosie, oftewel: wit poeder rond de klemmen van de batterij. Is dit het geval? Gebruik van wat water en zuiveringszout om het te verwijderen met een doek, zo tipt Reader’s Digest. Gebruik in ieder geval géén metalen borstel. Let wel op: corrosie betekent eigenlijk al dat je een nieuwe accu nodig hebt. Door de accu schoon te houden, kan het dat je accu nog ietsjes langer meegaat, maar waarschijnlijk wordt het wel snel tijd voor een nieuwe.

Investeer in een druppellader

Een druppellader kun je aansluiten op de accu van je auto en de lader zorgt ervoor dat de accu wordt geladen of geladen blijft. Dit voorkomt dat je accu leegraakt. Dit is met name aan te raden voor mensen die de auto niet vaak gebruiken. Als je auto een lange tijd stilstaat, kan de accu leegtrekken, maar de druppellader voorkomt dit euvel.

Lees ook: Wat gebeurt er met je benzineauto als je per ongeluk diesel tankt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest, Motor Trade Association | Beeld: Unsplash

Array