5 tips om te voorkomen dat je bril beslaat als je een mondkapje draagt

Geen beslagen brillenglazen meer wanneer je een mondkapje draagt

In de coronatijd is het verplicht om in sommige situaties, zoals in het openbaar vervoer, een mondkapje te dragen. Geen probleem zou je zeggen. Voor de brillendragers onder ons is dat echter minder plezierig. Door het dragen van een mondkapje blaas je warme lucht naar boven en beslaan de glazen van je bril. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om te voorkomen dat je bril beslaat wanneer je een mondkapje draagt.

Tips tegen brillenglazen die beslaan

Brillenglazen beslaan omdat je ademt in je mondkapje. Hierdoor komt warme en vochtige lucht vrij dat uit een aantal kleine openingen rondom het mondkapje kan ontsnappen, waaronder de kleine opening onder de ogen. De warme lucht gaat omhoog en komt achter de glazen van je bril terecht. Het resultaat? Vervelende beslagen brillenglazen die je continu moet drogen met een brillendoekje. Probeer eens een van deze onderstaande tips om te voorkomen dat je continu je bril moet drogen.

  • Afwasmiddel: Een handige tip is om afwasmiddel te gebruiken om te voorkomen dat je glazen beslaan. Voeg een heel klein drupje afwasmiddel op de glazen en wrijf het goed in met een brillendoekje (vooral aan de binnenzijde). Het is ook mogelijk om je bril af en toe in het schone zeepsop te houden voordat je de afwas doet.
  • Scheerschuim: Een andere optie is om scheerschuim voor je brillenglazen te gebruiken. Breng een klein toefje scheerschuim aan op de glazen van je bril. Wrijf beide kanten van de glazen goed in met een doekje. Laat kort intrekken en spoel vervolgens af met warm water.
  • Gebruik een ander mondkapje: bieden de bovenstaande tips geen soelaas? Dan kan het zijn dat het mondkapje niet goed aansluit boven bij je neus. Schaf een mondmasker aan die aan de bovenzijde een ijzerdraadje heeft zitten, zodat je het kapje beter over de vorm van je neus kan vouwen. Zo voorkom je dat er teveel warme lucht ontsnapt uit het masker.
  • Draag het mondkapje juist: Het is even wennen en veel mensen dragen een mondmasker nog niet op de juiste manier. Probeer het masker zo dicht mogelijk bij je ogen te dragen en je neus hier overheen, dus zo laag mogelijk op de neus, te dragen. Ook op deze manier zullen je brillenglazen een stuk minder snel beslaan.
  • Raak je bril niet te vaak aan: Voor sommigen is het een tik om vaak aan de bril te zitten. Probeer dit wanneer je een mondkapje draagt echter zoveel mogelijk te vermijden. Op deze manier voorkom je ook dat er geen warme lucht bij de glazen komt wanneer je weer eens aan je bril hebt gezeten.

Lees ook: Besmet raken met het coronavirus? Zo groot is de kans nu

Bron: Kruidvat | Beeld: Pexels