Vroeger was alles beter: 5 tips om geld te sparen zoals toen

geld sparen

Terug naar toen: geld sparen zoals in de goede oude tijd

Soms voelt het alsof het vroeger allemaal veel beter was. Natuurlijk zijn er allerlei grote stappen gezet op het gebied van technologie, gezondheid en andere mooie dingen. Maar toch: was het leven vroeger niet veel makkelijker? Het voelt in elk geval alsof het leven toen een stukje goedkoper was. Maar met deze tips leer je weer geld sparen – net zoals vroeger!

1. Doe het zelf

Het wordt ons tegenwoordig allemaal heel makkelijk gemaakt. Voorgepelde aardappelen, voorgesneden groenten in handige mixzakken voor de soep, hapklare luxebroodjes…maar is het allemaal wel echt nodig? De belangrijkste tip om geld te besparen is simpel: doe het zelf. Je betaalt namelijk dik voor het gemak van zo’n hapklare snack, maar uiteindelijk scheelt het je hooguit een paar minuten.

2. Bewaren is bezuinigen

Ook geldt dat we door de dalende prijzen van allerlei producten er veel makkelijker over denken. Nare vlek in je goede jas? Dan maar een ander exemplaar zoeken. Losse zool aan je favoriete laarsjes? Bestel maar een nieuw stel. Klein restje stamppot over? Geef die portie maar aan Fikkie. Maar zo hoeft het dus niet. Vroeger gingen we gewoon langs een stomerij of een schoenmaker, en bewaarden we kliekjes voor de volgende dag. Vandaag de dag is dat nog net zo simpel, maar we denken er gewoon niet meer aan. Bewaar die mooie of lekkere dingen dus gewoon. Het scheelt je ongetwijfeld in de portemonnee.

3. Kringloop

Helemaal hip tegenwoordig: langs de kringloop! Natuurlijk heb je hierbij niet de brede keuze uit kleuren, kledingstukken en maten die je bij een ‘gewone’ winkel wel hebt. Maar daar staat tegenover dat je bij kringloopwinkels júist vaak pareltjes vindt die je niet tegenkomt bij de gemiddelde fast fashion-keten. Extra tip: let vooral op vintage kleding. Zo’n jasje dat al 40 jaar mee gaat en er nog top uitziet, garandeert je van eindeloos plezier. Een modern bloesje van de afgelopen zomer kan ook leuk staan natuurlijk, maar hierbij is de kwaliteit op de lange termijn niet gegarandeerd.

4. Slim omgaan met energie

Vraag jezelf eens af: moet je nu écht een half uur onder de douche staan? Is het écht nodig dat je die verwarming een graadje hoger zet? Of kun je met een kwartiertje douchen en een extra dikke trui ook de dag aan? Besparen op energiekosten is heel makkelijk, maar je moet er wel even bij stilstaan.

5. Bijhouden

En misschien wel de belangrijkste tip: houd je uitgaven bij. Een huishoudboekje kun je natuurlijk op papier bijhouden, maar tegenwoordig maken veel banken en apps je het makkelijk met digitale overzichten. Zo ben jij precies op de hoogte van wat je uitgeeft en waar je geld heengaat. En uit ervaring kan de redactie zeggen: vaak is zo’n overzicht van al je uitgaven al confronterend genoeg om je nog eens kritisch te kijken naar al je bestedingen.

Lees ook: 5x zo ga je verantwoord met je geld om als je een gat in je hand hebt

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pixabay, Bru-nO