5 tips om je matras goed te onderhouden

tips matras onderhouden

Ook je matras verdient het om goed onderhouden te worden

We zijn ons er niet altijd bewust van, maar toch spenderen we gemiddeld heel wat uren op ons matras. Zo slapen we hier iedere nacht gemiddeld al acht uur op. Alleen om deze reden is het al van groot belang om je matras goed te onderhouden. Hoe je dit doet? Wij geven je vijf belangrijke tips!

1. Draai je matras om

De een doet dit al regelmatig, de ander laat het voor wat het is. Toch is het belangrijk om je matras eens in de zoveel tijd om te draaien. Eerder werd dit gedaan vanwege de grote veringen in een matras. Tegenwoordig is het belangrijk om je matras om te draaien om kuilen te voorkomen. Draai daarom je matras eenmaal in de maand om. Zo voorkom je verzakkingen in het matras.

2. Lucht je matras

Net als het omdraaien van je matras is het luchten ervan ook een belangrijk onderdeel om je matras goed te onderhouden. Heb je je beddengoed van het bed afgehaald voor een wasje? Haal het dekbed, kussens en eventuele matrasbeschermers van het bed en laat je matras dan overdag goed luchten.

3. Maak je matras schoon

Het schoonmaken van je matras is misschien niet het leukste klusje, maar wel erg belangrijk. Of je nu een twijfelaar matras of een groter formaat op je bed hebt liggen, ieder matras verdient af en toe een goede schoonmaakbeurt. Dit kun je doen door twee keer per jaar je matras te stofzuigen om zo het stof eruit te halen. Let daarbij vooral op de randen waar over het algemeen veel stof, vuil en mijt zit. Strooi vervolgens een dunne laag baking soda over het matras, laat even intrekken en zuig met de stofzuiger de baking soda op. Niet alleen is je matras een stuk schoner, het ruikt ook nog eens veel aangenamer!

4. Huisstofmijt op je matras voorkomen

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om huisstofmijt op je matras te vermijden kan je het beste minstens één keer per week het matras stofzuigen. Dit voorkomt dat huisstofmijt zich ophoopt op je matras.

5. Gebruik een matrasbeschermer

Tenslotte kan een matrasbeschermer veel goeds doen voor je matras. Deze hoezen zijn over het algemeen niet duur, maar helpen wel de levensduur van je matras te verlengen. De beschermhoes neemt vocht, stof en vuil op en is makkelijk te wassen in de wasmachine. Op deze manier komt dit vuil niet in het matras terecht en voorkom je lelijke vlekken in het matras.

Lees ook: 9 dingen die je nooit onder het bed moet bewaren

Bron: Matras Concurrent | Beeld: Pixabay