Trein te duur? Met deze tips reis je veel goedkoper!

Hier wordt je portemonnee ook blij van

Treinkaartjes zijn met de jaren veel duurder geworden. Volgens de NS is de prijs van een treinkaartje sinds 2008 met wel 25 procent gestegen. Dat is veel meer dan de overige prijzen in Nederland.

De inflatie ligt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek rond de 15 procent. Voor een retourtje Amsterdam CS naar Rotterdam CS betaalde je in 2008 23,10 euro en nu is dat 30,40 euro, zo blijkt uit onderzoek van AD en treinreiziger.nl. Gelukkig zijn er manieren om tóch goedkoper met de trein te reizen.

Dal Voordeel
Met het Dal Voordeel abonnement reis je buiten de spits met 40 procent korting. Je kan het dus niet altijd gebruiken als je naar je werk moet, omdat het abonnement alleen geldig is tussen 9:00 en 16:00 en 18:30 en 6:30. Voor dagjes uit is het wel heel erg geschikt! Ook mensen die met jou meereizen kunnen dan met korting reizen. Het enige wat ze dan even moeten doen is langs een kaartautomaat en samenreiskorting op hun OV-chipkaart laden.

Winkelacties
Kruidvat, Hema, Albert Heijn, ze hebben allemaal weleens een kortingsactie. Voor een gereduceerd tarief kan je dan de hele dag door Nederland reizen. Ook hier geldt weer dat je buiten de spits moet reizen. Houdt de site treinreiziger.nl goed in de gaten voor de actuele kortingsacties.

E-tickets
Losse kaartjes kosten altijd een euro extra. Het is misschien maar een euro, maar als je vaak met de trein reist kan dit voordeel toch flink oplopen. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is een kaartje kopen en printen. Snel verdient, toch?

Vergeten uit te checken
Toegegeven, dit is niet legaal. De NS zelf noemt het diefstal en vergelijkt het met het niet betalen van je boodschappen. Soms is het alleen wel veel voordeliger om niet uit te checken. Als je met de trein wilt reizen moet je een startsaldo hebben van twintig euro en bij een abonnement is dit tien euro. Als je een treinreis maakt die veel duurder is dan dat bedrag en niet uitcheckt, dan betaal je alleen het instaptarief. Let wel op: als je dit twaalf keer doet dan wordt je kaart geblokkeerd.

Wil je dit onthouden? Bewaar de handigste tips en weetjes op Pinterest!

Bron: Metro | Beeld: archief