Handig: met dit trucje durven meeuwen geen eten meer te stelen

En het werkt ontzettend effectief

Heb je ook altijd last van meeuwen die azen op je eten? Heel vervelend, maar het zit in hun natuur om dit te doen. Meeuwen kunnen er als kleptoparasieten namelijk niets aan doen dat ze jouw eten van je bord willen pikken. Gelukkig is er een trucje waardoor meeuwen geen eten meer durven te stelen. En het is heel eenvoudig!

Aanstaren

Uit onderzoek van Madeleine Gouma van de Universiteit van Exeter blijkt dat meeuwen minder snel je eten stelen als je ze blijft aanstaren. Meeuwen houden er namelijk niet van als je ze nauwlettend in de gaten houdt. Ze heeft dit zelf onderzocht door met een verzwaarde zak friet en een stopwatch naar een drukbezochte plek te gaan waar veel meeuwen komen. Het zakje had ze bewust verzwaard zodat de meeuwen haar niet voor konden zijn.

Opgeven

Zodra er een meeuw in de buurt was, ging ze de vogel aanstaren. De ene keer bleef ze naar de meeuw staren, de andere keer keek ze weg. Op een gegeven moment kwamen er 27 andere meeuwen bij om dat zakje friet te stelen. De vogels wilden het zakje pakken, maar alleen als de vrouw niet naar ze keek. Met een stopwatch had ze gemeten dat de vogels die ze wel aankeek er 21 seconden langer over deden om bij het zakje te komen. Ook gaven sommige vogels op.

Te slim

Kees Camphuysen, van het Koninklijk Nederlandse Instituut voor Onderzoekers der Zee (NIOZ) zegt tegen de NOS dat het klopt dat beesten het merken als je naar ze kijkt. Toch heeft hij zijn twijfels of het staren echt werkt. Volgens hem zijn meeuwen namelijk veel te slim en behendig in het beroven, en doen dit bij voorkeur van achteren. Hierdoor moet je alsnog goed op je eten blijven letten. We gaan het de volgende keer zeker proberen!

Lees ook: Met deze tips vind je de beste slaapplek voor je hond in huis

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Roy M.