Plan vakantiedagen in 2020 slim in en krijg er 30 extra vrije dagen bij!

vakantiedagen 2019

Wil je zo lang mogelijk vrij zijn volgend jaar? Plan je vakantiedagen dan zo in!

Helaas ligt de zomervakantie nu echt achter ons. Sommige geluksvogels mogen dit najaar misschien nog genieten van een zonnige vakantie in het buitenland, maar de meesten van ons moeten het helaas doen met het koude weer in Nederland. Gelukkig kun je volgend jaar genieten van nóg meer vakantiedagen, als je het slim aanpakt tenminste.

Neem je je wettelijke verlofdagen strategisch op, dan kan je flink profiteren van het aantal extra vrije dagen.

Kalender vakantiedagen

Zoals we al aangaven moet je het slim en strategisch aanpakken om in 2020 meer extra vrije dagen erbij te krijgen. Mensen die fulltime werken (40 uur per week) hebben wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen, oftewel vier weken in totaal vrij. De zogenoemde ‘bovenwettelijke vakantiedagen’ zijn de extra vakantiedagen die de meeste werkgevers hier jaarlijks nog bovenop geven. Neem je je vakantiedagen slim op rond de officiële feestdagen, dan ben je soms een hele week vrij. Voor de officiële feestdag hoef je geen vakantiedag op te nemen, dus deze vakantiedag kun je bewaren voor een ander moment. Bekijk hieronder het overzichtje om te zien welke dagen je volgend jaar het beste alvast vrij kan vragen.

Vrije dagen

 • Kerst & Nieuwjaar (25 december 2019 t/m 5 januari 2020)
  Door zowel 27, 30 en 31 december als 2 en 3 januari vrij te vragen, heb je in totaal twaalf dagen vrij terwijl je slechts vijf vakantiedagen op neemt.
 • Goede Vrijdag, Pasen & Koningsdag (3 april t/m 3 mei)
  Wil je een hele maand op reis? Dan is april de beste maand in 2020. Door 6, 7, 8, 9, 14, 15, 16, 17, 20, 21, 22, 23, 24, 28, 29, 30 april en 1 mei vrij te vragen, ben je dertig dagen vrij terwijl je maar zeventien vakantiedagen verbruikt.
 • Hemelvaart (21 mei t/m 24 mei)
  Vraag 22 mei vrij en je hebt vier dagen vrij voor slechts één vakantiedag.
 • Pinksteren (30 mei april t/m 7 juni)
  Wanneer je 2, 3, 4 en 5 juni vrij vraagt, ben je voor vier verlofdagen negen dagen aan één stuk vrij.

Als je alles bij elkaar optelt, heb je voor 27 vakantiedagen maar liefst 55 dagen vrij in 2020!

Verlof

Natuurlijk geldt, zoals bij veel bedrijven: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Daarom is het alvast wijs om de vakantiedagen voor volgend jaar slim in te delen. Want ja, je collega’s willen natuurlijk ook wel zoveel extra vrije dagen. Als je deze vrije dagen nu alvast wilt aanvragen voor volgend jaar, is het geen garantie vanuit de werkgever dat je ook daadwerkelijk verlof krijgt toegewezen. Werkgevers mogen twee weken voor de daadwerkelijke verlofdag nog weigeren. Daarnaast mag een werkgever verlof intrekken als er een ‘zwaarwegend bedrijfsbelang’ is die de bedrijfsvoering in gevaar brengt. Het komt soms ook voor dat wil je werkgever juist wil dat je een vakantiedag opneemt. De dag na Hemelvaartsdag (donderdag) bijvoorbeeld. Dit mag, maar dan moet dat wel vooraf bekend zijn.

Lees ook: Koude nacht op komst: mogelijk morgen de autoruiten krabben

Dit bericht bewaren voor later? Pin ‘m op Pinterest.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels