Waarom moet je eigenlijk je boarding pass laten zien tijdens het shoppen op het vliegveld?

boarding

Wij hebben het antwoord!

Wie weleens op een vliegveld komt en daar dingen koopt, weet dat je vaak je boarding pass moet laten zien. Heel vervelend, want juist om deze niet kwijt te raken stoppen we hem op een veilige plek in onze tas. Een ware crime om hem dan de hele tijd eruit te moeten halen! Waarom moet dat eigenlijk?

BTW
De winkels op een vliegveld gebruiken de informatie die op je boarding pass staat om de BTW terug te kunnen vragen. Dit doen winkeliers bij alle passagiers die naar landen buiten de EU vliegen. Het bedrag dat de winkeliers hiermee besparen kan oplopen tot miljoenen euro’s. En jammer genoeg wordt deze besparing volgens de Britse krant The Independent niet doorberekend aan de klant.

Besparen
En dat terwijl shoppen op de luchthaven voordeliger zou moeten zijn en de klant veel geld zou moeten besparen. Volgens de Britse krant suggereren de winkels dat de producten die zij verkopen belastingvrij zijn, maar zijn ze dat in werkelijkheid helemaal niet. Als voorbeeld geeft de krant een iPhone 6: in een gewone winkel wordt hier 880 euro voor gevraagd, op het vliegveld 842. Dit lijkt misschien een goede deal, maar de winkel zelf bespaart per iPhone die wordt verkocht aan reizigers die buiten de EU vliegen 175 euro. Wil je hier een stokje voor steken? Laat dan tijdens de aankoop je boarding pass niet zien; dit is namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet verplicht. Zo kunnen de winkeliers de BTW ook niet terugvragen!

Bron: Telegraph | Beeld: Telegraph