S.O.S: dit is wat je moet doen als je water over je laptop hebt gemorst

water over laptop

Raak niet in paniek, met deze stappen kun je je laptop nog redden!

Kan jij soms nog wel een kluns zijn en laat je regelmatig iets omvallen? Dan is de kans groot dat er een keer drinken over je laptop gaat vallen. Of erger: misschien is het al een keer gebeurt. Het schrikmoment is groot en vaak weet je niet direct wat je moet doen in deze situatie.

Even op internet zoeken wat je moet doen? Daar is het dan al te laat voor…

Stappenplan water over laptop

Waarschijnlijk is je eerste reactie om kwaad te worden, even flink te vloeken en het poeltje met drinken hierna zo snel mogelijk van je laptop afgieten. Maar het kwaad is dan al geschied. Laat je het voor wat het is, dan is je laptop waarschijnlijk niet meer te redden. Gelukkig kun je voortaan dit stappenplan volgen waarmee je je dierbare laptop met gemak weer tot leven kunt wekken.

  1. Uitzetten: het eerste wat je doet is de laptop uitzetten. Laat je het te lang aanstaan? Dan bestaat er een grote kans dat er kortsluiting ontstaat. De snelste manier is om de aan- en uitknop een aantal seconden ingedrukt te houden.
  2. Verwijder kabels: trek vervolgens alle kabels uit de laptop. De stroomkabel, de muis of andere externe kabels, haal alles uit de laptop.
  3. Drogen: laat nu de laptop goed drogen. Neem al het water goed af met een doek. Klap het scherm open in een hoek van ongeveer 30 graden, zet de laptop vervolgens op zijn kant zodat al het water goed uit de laptop en het toetsenbord kan lopen. Belangrijk: gebruik de laptop níet wanneer deze nog aan het drogen is.
  4. Geduld: nu is het een kwestie van geduld hebben. Het beste is om de laptop een aantal dagen te laten drogen. Kun je niet zo lang wachten? Laat dan minimaal het apparaat één dag goed drogen. Je mag redelijk van geluk spreken als de laptop het nog goed doet hierna, maar toch komt het ook vaak voor dat de binnenkant beschadigd is. Zodra je de laptop weer aan krijgt, maak dan als eerst een back-up van al je bestanden. De kans bestaat dat de laptop de eerste dagen goed werkt, en na een aantal dagen het toch begeeft.

Lees ook: Kan je niet goed tegen je verlies? Dan is dít Monopolyspel speciaal voor valsspelers iets voor jou!

Wil je dit artikel graag later nog eens lezen? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NSMBL | Beelden: Pexels