Dit is waarom winterbanden zo belangrijk zijn


Dit is het nut van winterbanden

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Toch wordt het sterk aangeraden om twee keer per jaar van banden te wisselen. Waarom eigenlijk? Wat is het verschil? Is het gewoon een trucje van garages om meer geld te vangen of heeft het toch wel degelijk nut? Lees hier alles over het verschil tussen winter- en zomerbanden.

Winterbanden zijn belangrijk voor je eigen veiligheid.

Verplicht

In Nederland en België zijn winterbanden niet verplicht. In Duitsland en Oostenrijk wel, en rijden zonder winterbanden kan een flinke boete opleveren daar. Ga je dus in de winter op vakantie, dan moet je wel winterbanden onder je auto hebben. Ook als je niet op vakantie gaat is het een stuk veiliger om je banden te laten verwisselen, want ook in eigen land kan het sneeuwen en vriezen.

Wanneer

Wanneer moet je winterbanden onder de auto doen? Als het kouder is dan 7 graden, wordt het aangeraden om de banden te wisselen. Winterbanden hebben namelijk een betere grip op een koud, nat of ijzig wegdek. Ze zijn dus niet alleen gemaakt voor sneeuw, maar ook voor regen, iets wat nogal eens voorkomt in ons koude kikkerlandje.

Remweg

Winterbanden zijn anders dan zomerbanden. Ze hebben een ander soort profiel waardoor water en sneeuw sneller wordt afgevoerd. Dit zorgt voor meer grip op de weg. Uit een test van de ANWB bleek dat als je op zomerbanden rijdt op een besneeuwde weg, je remweg meer dan 30 meter langer is dan met winterbanden. Rem je met zomerbanden op een glad wegdek, dan kan de remweg namelijk wel oplopen tot bijna 70 meter. Stel je maar eens voor wat voor ongelukken dat kan veroorzaken.

Vier-seizoenenbanden

Naast winter- en zomerbanden bestaan er ook de zogenaamde all season banen of vier-seizoenenbanden. Deze banden zitten een beetje tussen winter- en zomerbanden in en kunnen dus het hele jaar gebruikt worden. Helaas schieten dit soort banden vaak tekort en moet je hierom het hele jaar je rijstijl aanpassen. Vooral op hellingen doen de banden het niet goed. Deze banden kunnen daarom niet gebruikt worden als je naar een bergachtig gebied rijdt.

Zomerbanden

Kun je dan winterbanden niet gewoon het hele jaar laten zitten? Nou, nee. Deze banden zorgen in de zomer op een warm wegdek namelijk juist weer voor een langere wegdek. Het profiel is speciaal ontworpen voor sneeuw en niet effectief op een droog wegdek. Hoe warmer het wegdek, hoe langer de remweg met winterbanden. Ook is de wegligging slechter en je banden zullen veel sneller slijten in de zomer. Zonde van je geld!

ANWB

Het advies van de ANWB luidt als volgt: “De ANWB adviseert iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden.” Rijdt jij dus iedere dag met je auto naar het werk, dan is een bandenwissel het meer dan waard. Je eigen veiligheid staat namelijk op het spel. Winter- en zomerbanden zijn daarom ook geen trucje om geld te verdienen, maar ze zijn echt voor je eigen veiligheid.

Lees ook: Dit zijn de gekste verkeersregels en -gebruiken in het buitenland

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: ANWB | Beeld: Pexels