Word je wakker en kan je dan niet meer slapen? Doe deze dingen vooral níet!

Je houdt jezelf onbedoeld wakker

Sommige mensen kunnen de slaap heel slecht vatten, maar anderen slapen weer met veel onderbrekingen. Behoor jij tot die laatste groep dan hebben wij een lijstje voor je met dingen die je vooral níet moet doen. Je kost jezelf waardevolle minuten slaap, doordat je jezelf onbedoeld wakker houdt. Zonde! 

Laat die telefoon links liggen!

Wc
Allereerst is het belangrijk dat je niet onnodig naar de wc gaat. Soms denk je dat een andere omgeving -ook al is het de wc- je goed zal doen en dat je daarna weer lekker slaapt. Fout! Doordat je opstaat en naar de badkamer loopt word je lijf actief en zet hij zichzelf in de ‘goedemorgen’-modus, terwijl het nog helemaal geen ochtend is! Tenzij de nood heel hoog is, kan je dus echt beter blijven liggen.

Rechtop zitten 
Wat je ook vooral niet moet doen is rechtop gaan zitten. Ook dan geef je je lichaam het gevoel dat het tijd is om op staan. Blijf dus vooral rustig liggen en probeer te letten op je ademhaling. Langzaam en diep inademen en langzaam uitademen. Dit verlaagt de hartslag en daar zal je slaperig van worden.

Klok
Tot slot moet je één neiging onderdrukken en we vragen nu heel veel van je, dat weten we. Kijk niet op de klok! Hoe lastig dat ook is, je moet dat ding echt vermijden. En niet alleen de klok, vooral je mobiel is de boosdoener. Je brein gaat aan het werk om te rekenen hoe veel kostbare minuten je al verloren bent en hoeveel kostbare minuten je nog zal gaan verliezen. Die rekensom wil je je brein besparen. Het maakt ten slotte helemaal niet uit hoe laat je wakker bent en hoe lang je al wakker bent. Je hebt maar één doel: in slaap vallen! Daar gaat de klok je niet bij helpen.

Dit bericht bewaren? Pin’m op Pinterest! (je mag ‘m alleen ‘s nachts niet bekijken!)

Bron: Libelle | Beeld ter illustratie