6 dingen die je met zakjes silicagel kunt doen

Je kunt zoveel met silicagel doen!

Ken je die zakjes met kleine bolletjes erin die vaak in schoenendozen van nieuwe schoenen zitten? Grote kans dat je deze zakjes al heel vaak regelrecht de kliko in hebt gegooid. Zonde, want wist je wel dat je heel erg veel kunt met de bolletjes?

Voortaan gooi je ze nooit meer weg!

Absorberen

Je kunt de zakjes met de bolletjes vinden in schoenendozen en verpakkingen van elektrische apparaten. De zakjes worden in de verpakkingen gestopt om vocht te onttrekken aan de omgeving. De bolletjes absorberen waterdamp en houden dit ook vast; zo worden de producten die in de verpakkingen zitten niet aangetast door vocht. Silicagel zijn kristallen van een silicaat, synthetisch gemaakt uit natriumsilicaat. Gooi jij de zakjes ook altijd snel in de prulllenbak? Zonde, want je kunt er namelijk heel erg veel mee doen.

Veiligheid

Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten bij silicagel.

  • Het wordt afgeraden om silicagel in aanraking te brengen met vloeibaar water: de korrels kunnen hierdoor uit elkaar knallen. Dit gebeurt overigens niet bij de zakjes silicagel in schoenendozen. Daar zal de reactie een stuk minder intens op zijn.
  • De stof van silicaten dat in silicagel zit verwerkt kan in de regel stoflong of silicose (longaandoeningen) veroorzaken. Voor zover bekend is silicagel in dit geval ongevaarlijk.
  • Intensief contact met huid en slijmvliezen dient vermeden te worden vanwege uitdroging.
  • Gebruik van handschoenen, stofbril, laboratoriumjas en stofmasker wordt aangeraden wanneer je in contact komt of werkt met deze kristalkorrels.

Toepassingen

1. Foto’s: de zakjes zijn uitermate geschikt voor het intact houden van kostbare herinneringen. Stop een zakje met silicagel in de doos waarin je oude foto’s zitten en ze zullen niet aangetast worden door vocht. Hierdoor verkleuren ze minder snel en blijven ze langer mooi. Op de volgende pagina vind je nog meer handige toepassingen voor de kleine bolletjes!

Pagina 1/2