Zo help jij je accu door deze vrieskou heen

accu

Wij hebben de perfecte tips

Nu het steeds vaker aan het vriezen is, kan het soms zo zijn dat je auto ineens niet meer wil starten. Erg vervelend natuurlijk, want hoe krijg je je bolide weer aan de praat? Gelukkig kun je er zelf genoeg aan doen om ervoor te zorgen dat je auto beschermd is tegen de vrieskou.

Accu

Een welbekend probleem is dat auto’s ineens niet meer willen starten als de temperaturen zo rond het vriespunt liggen. En eigenlijk is de oorzaak hiervan erg simpel: je accu is gewoonweg onvoldoende opgeladen. Een accu is een grote batterij, die vol zit met elektrische energie. Deze accu wordt gebruikt bij het starten van je auto, maar omdat het buiten erg koud is, zorgt dat ervoor dat de accu langzamerhand aan het afnemen is. Daarom wil je auto dus niet starten! Maar wat kun je ertegen doen om ervoor te zorgen dat je oude, vertrouwde auto je niet in de kou laat staan met deze temperaturen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

Binnenzetten

Als je je auto ergens binnen kan zetten, doe dat dan ook zeker. Wanneer je je auto op een plek zet waar het aanzienlijk minder koud is dan buiten, is de kans groot dat jij geen opstartproblemen zult ervaren als jij ’s ochtends naar je werk moet. Heb je geen plek waar je je auto binnen kan zetten? Een carport doet ook al wonderen!

Lichten en accessoires uitzetten

Zorg ervoor dat je alle lichten en accessoires uitzet. Deze kunnen namelijk erg fataal zijn voor je accu. Vooral als het ’s nachts erg koud is, moet je hier rekening mee houden. De accu kan dan sneller leegraken omdat er toch nog ergens een lampje brandde. En dat wil je niet!

Start-stop systeem

Heb jij een auto met een start-stop systeem, dan is ook dit een makkelijke tip: zet het uit. We snappen dat zo’n systeem erg handig is voor je brandstofverbruik, maar het is wel een aanslag op je accu. In de zomer is dit niet zo’n groot probleem omdat het ’s nachts niet koud is, maar in deze koude tijden gaat je accu het écht zwaar krijgen. Daarom is het verstandig om deze in de winter uit te zetten.

Spanning checken

Tot slot is het belangrijk om de spanning van je accu te checken. Ben jij een handige Harry, dan kun je dit zelf doen. Toch wordt er geadviseerd – handig of niet – dat je beter langs een autogarage kunt rijden. Zij kunnen je namelijk precies vertellen in hoeverre jouw auto het risico loopt om startproblemen te krijgen met koud weer. Ontdekken ze dat je accu aan een zijden draadje blijkt te hangen, laat er dan een nieuwe accu in plaatsen. Geen zorgen meer!

Lees ook: Kun je je wc-matje beter wegdoen?

Bron: NU.nl | Beeld: Pexels